Pregătiri pentru Festivalul "Mamaia Copiilor"

Liviu Manolache: "Nu m-am gândit niciodată că aș putea organiza evenimentul în aceste condiții"

395
Liviu Manolache:

Articole de la același autor

Teoretic, cea de-a XX-a ediție a Festivalului Național de Creație și Interpretare "Mamaia Copiilor" ar trebui să se desfășoare în perioada 24-30 august, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța. Practic, dacă vor exista restricții noi impuse de pandemia de coronavirus, evenimentul va fi anulat.

Directorul Festivalului "Mamaia Copiilor", Liviu Manolache, a declarat, pentru "Cuget Liber", că, dacă evoluția noului coronavirus nu va urma un trend ascendent, mult așteptatul festival va avea loc în perioada 24 - 30 august. Desigur, din cauza infectărilor cu Covid-19, purtarea măștilor pentru concurenți și însoțitori, până la intrarea pe scenă și în incinta sălii de spectacol, va fi obligatorie pe toată durata festivalului. În plus, pentru o mai bună igienă, concurenții vor veni cu propriul microfon.

Dacă, în anii trecuți, situația era cu totul alta, în 2020, nu se vor mai face ilustrații coregrafice, iar pe scenă nu pot cânta mai mult de trei interpreți.

"Încercăm să organizăm festivalul cum putem mai bine și să respectăm toate normele impuse, în condiții de pandemie, dar destul de greu, pentru că mulți fug de responsabilități.

În cele din urmă, am găsit soluții și îl facem. Preselecțiile se vor ține în incinta Casei de Cultură, pe 24-25 august, individual, iar finala, festivalul propriu-zis, se va organiza pe esplanada din lateralul Casei de Cultură.

Inițial, am vrut să organizez festivalul la Palatul Copiilor, dar nu se poate, pentru că teatrul de vară de acolo nu este pregătit, nu a mai fost folosit, și, ca orice grădină de vară din județul Constanța, este în paragină. Apoi, ne-am gândit la parcul de la primărie, dar acolo sunt programate alte manifestări în perioada respectivă", a precizat Liviu Manolache.



Copiii urcă pe scenă, cântă și pleacă




În concluzie, evenimentul va fi organizat, iar în zona de spectacol vor fi aduse 70 de scaune, pentru părinți, iar spațiul va fi bine delimitat. Peste tot vor exista materiale dezinfectante, iar copiii sunt repartizați pe categorii de vârstă, nu vor interacționa unii cu alții. 


"Copilul vine, cântă și pleacă, nu mai sunt și alții în zonă. În plus, nu au fost acceptate corpurile de balet, corurile, tot ce are implicări artistice majore. Participanții urcă pe scenă singuri. La asta s-a ajuns și am senzația că spectacolul în sine, ca formă artistică, va căpăta, dacă nu se revine curând la o normalitate, valențe ciudate. Spun asta, pentru că, dacă nu se va găsi o soluție de revenire la normalitate, arta spectacolului va fi mult mai departe de spectatori, nu va mai fi implicată emoțional și probabil că video-ul, adică imaginea, va deveni dominantă.

Artiștii lucrează cu sentimente. Că un pictor își pune sentimentele pe o pânză și o poți vedea de la câțiva metri, un sculptor la fel, artistul lucrează cu sentimente pe care trebuie să le trimită, energetic, spectatorului. Acest lucru va dispărea și este un lucru foarte rău. Nu m-am gândit niciodată că aș putea organiza Mamaia Copiilor în aceste condiții sau că eu, ca actor, voi repeta pentru spectacolele în care sunt distribuit cu mască.

Totuși, dacă evoluția virusului va fi nefavorabilă, nu voi pune în pericol viața copiilor, sub nicio formă. Ca urmare, dacă văd că lucrurile sunt foarte grave și sunt scăpate de sub control, vom anula evenimentul. Vom vedea cu două săptămâni înainte ce facem", a afirmat directorul festivalului.

XXX

La secțiunea Interpretare soliști individuali, se pot prezenta copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 16 ani, la cele patru grupe de concurs, după cum urmează: 4-6 ani, 7-9 ani, 10-12 ani și 13-16 ani. La preselecție pot participa concurenții individuali din toată țara, Republica Moldova ori diaspora, care au obligația de a prezenta două melodii de muzică ușoară românească pe suport audio.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3482 secunde