Profesorul Claudiu Iordache: "Şahul oferă libertatea de a lua decizii, la pachet cu asumarea responsabilităţii"

54754
2

Articole de la același autor

Săptămâna dedicată proiectului „Hercules”, realizat de Ministerul Sportului prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa şi care a inclus şi activităţi de şah, s-a încheiat. La final, copiii au fost premiaţi de directorul executiv al DJST, Francisc-Ionuţ Paloşi, şi felicitaţi pentru alegerea făcută. 

Beneficiile practicării şahului în rândul copiilor sunt uriaşe, iar unul dintre cele mai importante roluri în atragerea celor mici către „sportul minţii” îl joacă părinţii, este de părere profesorul Claudiu Iordache, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Şah Constanţa. 




„Totul porneşte de la dorinţa părinţilor de a oferi copiilor tot ceea ce este mai bun pentru educaţie. Şahul oferă libertatea de a lua decizii şi, odată cu acestea, asumarea responsabilităţii pentru acele decizii.

Pentru început, copiii au dreptul să facă greşeli, trebuie încurajaţi să vină cu idei, bune sau rele şi, indiferent de rezultat, acestea vor rămâne experienţe minunate. Este în regulă să pierdem, este în regulă să greşim, cu toţii putem învăţa din imperfecţiunile noastre. Şahul îţi permite să fii tu însuţi, chiar dacă aceasta înseamnă să pierzi, atâta timp cât te simţi confortabil.

Şahul este un sport competitiv. Indiferent de rezultat, vom dori să încercăm din nou, să continuăm să jucăm pentru a obţine victoria. Copiii iubesc şahul pentru că îi pune în faţa provocărilor şi le dă motivaţia să se ridice după înfrângere. Poţi câştiga împotriva unei persoane mai în vârstă şi, de asemenea, poţi pierde în faţa unui copil, dar mereu îţi vei dori cu tărie să câştigi data viitoare.

Fiecare joc şi mutare aduc copilul într-o lume nouă. Surpriza face ca inima să bată, emoţiile îl stăpânesc, bucuria sau amărăciunea sunt foarte mari. Lumea copiilor este foarte mică, dar în fiecare zi sunt lucruri de spus, pe care uneori părinţii le înţeleg mai greu. Venind la şah, au prieteni care câştigă sau pierd împreună, trăiesc în lumea lor, împărtăşesc aceeaşi pasiune”, a declarat profesorul Claudiu Iordache.

XXX

Juniorii secţiei de şah din cadrul CSM Constanţa au participat cu succes la Campionatul Judeţean al Constanței, competiţie găzduită de Sala Rokantina din Năvodari şi desfăşurată în sistem de şah clasic, şase runde, 60 min + 5 sec.

Medalii de aur au câştigat Christian Toma, la categoria U8, şi Ana Marina Caraghete, la F14, pe locul doi s-au clasat Turan Sonuvar, la U12, Darius Tuzlaru, la U10, şi Eduard Cotoros, la juniori, în timp ce Mircea Cazan, la juniori, Rareş Ştefan Satmarii, la U14, şi Mihnea Otvoş, la U10, au urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului.

De remarcat şi prestaţiile Anastasiei Bălan şi ale lui Vladimir Bălan, care au încheiat pe poziţiile patru în topurile U10, feminin, respectiv masculin.

Tinerii şahişti de la CSM Constanţa sunt antrenaţi de către Iulian Mihailov. 



Comentează știrea

Mascarici
5 martie 2023
Imaginatia Neuronului Roman

Pe configuratia initiala din Opera De Arta, care ar fi rezultatul "cumulat" [Albastru,Verde] ? Are vreo importanta rezultatul pe nuantele de Rosu ? [INR][MascariciAlbastruVerde] vs [NuanteDeRosu] [Sablon:Alb12-Negru43] [?-?] [13 October 54 – 9 June 68], ref. ["a lua decizii"]. "Credinta in ciuperca, ghici cotoroanta cine-i?"

Colossus si Marul Cotorantei
5 martie 2023
Decizie si Problema Opririi

Baza de patratele e un inceput perfect. Mai departe se poate dezvolta dupa bacalauret plus 1ciclu pe Istoria Povestilor. Cel putin asa e tiparul de azi, peste 10 ani poate prin interconectare directa de legaturi neuronale cu sau fara intermediar (eg: FlotaStelara : Data vs Spock).

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1188 secunde