Problema de șah a săptămânii

Rețeta fericirii

888
Rețeta fericirii - 1ce4c5bbd165f5ccb4cb0782e9863be5.jpg

Articole recomandate

Rețeta fericirii este alta la fiecare om. Sunt persoane fericite de averea pe care au acumulat-o în timp, altele consideră că a fi fericit înseamnă a avea prieteni, a fi sănătos, a fi apreciat și stimat. Există oameni care își "fabrică" un paradis numai al lor, în care să se simtă fericiți. Șahul, sub oricare din formele sale, este capabil să ne facă fericiți.
"Studiul de șah reprezintă un final cu conținut neobișnuit", este succinta definiție a lui R. Reti. Fiindcă șahul nu poate fi separat de noțiunea de artă, iar opera de artă se ridică deasupra obișnuitului cotidian. Cu toate că atingerea perfecțiunii este un ideal greu de realizat, o problemă de șah trebuie să lase privitorului o senzație de frumos, să-i prilejuiască o contemplare artistică. Omul nu poate decât să tindă către absolut, către perfec-țiune, purtându-și povara de a ști că, în această viață, nu va ajunge niciodată acolo.
Unul dintre primii compozitori români de studii a fost Hercule A. Gudju. Multe dintre lucrările lui au fost premiate, altele s-au remarcat prin valoarea lor pentru jocul practic, precum cunoscutul studiu publicat în 1881, pe care îl publicăm astăzi.
v v v
Consiliul Director al Federației Române de Șah a stabilit orașele gazdă ale Campionatelor Naționale individuale, ediția 2010. Turneul final al seniorilor va avea loc, în perioada 31 ianuarie - 7 februarie, la Olănești, fondul total de premiere fiind unul record - 30.000 lei. Competiția juniorilor se va desfășura, între 7 și 17 aprilie, la Voineasa.
v v v
Federația Bulgară de Șah a anunțat că finala Balkan Grand Prix se va disputa la Pleven, în perioada 10-17 ianuarie, cu participarea a zece jucători, printre care și Gergely Szabo (clasat pe locul doi în circuit) și Constantin Lupulescu (beneficiarul wild-card-ului acordat României).
Aflat la prima sa ediție, circuitul a cuprins patru turnee: Sarajevo, Cetinje, Iași (Festi-valul "Mihail Sadoveanu") și Obrenovac.
Claudiu IORDACHE

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 19 Decembrie 2009
Stire din Sport : O partidă câștigată prin înțelepciune
Sâmbătă, 12 Decembrie 2009
Stire din Sport : O remiză nesperată
Sâmbătă, 05 Decembrie 2009
Stire din Sport : Cupa 1 Decembrie la șah, ediția a XIII-a
Pagina a fost generata in 0.6587 secunde