Rugby / Bronz la JO de la Paris! 98 de ani de la prima medalie olimpică din sportul românesc

182
Rugby / Bronz la JO de la Paris! 98 de ani de la prima medalie olimpică din sportul românesc - 1-1651660956.jpg

Articole de la același autor

În urmă cu 98 de ani, pe 4 mai 1924, naționala de rugby a României debuta la Jocurile Olimpice de la Paris, într-o competiție ce avea să aducă sportului românesc prima medalie olimpică, cea de bronz.

Pe stadionul din Colombes, în partida ce inaugura arena „Olimpic Yves du Manoir”, în prezența a peste 15.000 de spectatori, România întâlnea Franța, un meci pierdut cu 3-59. O săptămână mai târziu, în cea de-a doua partidă susținută în cadrul întrecerii olimpice, România se înclina în fața celei ce avea să devină noua campioană olimpică la rugby, SUA, cu 0-37.

O participare care, dincolo de valoarea olimpică a medaliei cucerite, cea de bronz, a rămas istorică și prin felul în care a fost realizată. Oficialitățile române au acoperit doar o cincime din partea financiară a deplasării, astfel că pentru a putea face posibilă participarea echipei naționale de rugby la JO s-a organizat o campanie publică de strângere de fonduri. Personalități ale vieții sociale, studenți, școlari, profesori, cluburi, alături de jucătorii înșiși care reprezentau România au contribuit la adunarea sumei necesare deplasării.

Echipa națională a plecat spre Paris cu trenul, la clasa a treia, ajungând la destinație după patru zile.

Sursa: Federaţia Română de Rugby

1913-2013 100 de ani de rugby în România

Rugby, istorie românească povestită de un griviţean vol. 1, Traian Moldoveanu

Foto: Facebook / Federaţia Română de Rugby / Rugby Romania 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5144 secunde