Toma Matei, un corifeu al boxului. "Nu cred că vom mai avea un pugilist ca Doroftei"

364
Toma Matei, un corifeu al boxului.

Articole de la același autor

Boxul este un fenomen incredibil de frumos, pe care doar cei pasionați îl pot înțelege. Iar când vine vorba de box, Constanța se poate mândri cu foarte mulți pugiliști care au luat parte la importante competiții naționale și internaționale.

România a avut parte de mari campioni, și aici trebuie să îl amintim pe Leonard Doroftei, cel care ne-a trezit de multe ori în toiul nopții, atunci când a cucerit mai multe centuri importante.

În aceste momente, în care sportul este blocat din cauza pandemiei de coronavirus, pugiliștii constănțeni sunt obligați să stea acasă și să se antreneze individual.

"Acesta este un fenomen peste care nu putem să trecem așa ușor. Ar fi culmea să îl ignorăm. Toate țările au oprit sportul, mai ales sporturile care ar fi trebuit să fie prezente la Jocurile Olimpice, și era logic să facem și noi același lucru. Nu putem să ne punem contra naturii", a declarat, pentru "Cuget Liber", președintele Asociației Județene de Box Constanța, Toma Matei.

Acesta vorbește cu părere de rău despre amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo și speră că, anul viitor, românii vor face o figură frumoasă în Țara Soarelui Răsare.

"Este greu atunci când sportivii se antrenează acasă. Evoluția pugiliștilor este cu mult încetinită. La antrenament te pregătești în condiții dure pentru înalta performanță. Acum, de exemplu, băieții noștri din Constanța se pregăteau pentru turneele preolimpice. Este o palmă pentru tot sportul pentru că Jocurile Olimpice nu vor avea loc anul acesta. Sperăm ca, în 2021, să mergem la japonezi și să câștigăm o medalie sau două, poate chiar una de aur. Avem deja un sportiv calificat, pe Cosmin Gârleanu, din Hunedoara, care a boxat la turneul de calificare de la Londra și l-a învins pe campionul mondial din Azerbaidjan și urma să lupte pentru aur, dar competiția a fost suspendată", a adăugat Toma Matei.

Amintiri din ring

Fostul mare arbitru internațional are o sumedenie de amintiri de pe vremea când împărțea dreptatea în ring.

De curând, a primit o funcție onorifică importantă și este foarte mândru de poziția pe care o ocupă.

"Eu am fost prezent la o ședință importantă pentru boxul românesc, la Iași, și le-am spus celor cu care m-am întâlnit că nu mai vreau să mă implic în competițiile de juniori sau cele feminine. Și în acel moment mi s-a propus de către președintele Federației Române de Box, Vasile Câtea, să fiu președinte de onoare al Colegiului de Arbitri din România. Legat de cariera mea în arbitraj, îmi aduc aminte de cel mai frumos meci pe care l-am arbitrat. A fost un meci disputat la Campionatul Mondial din Kazahstan, la Almaty. S-au luptat un reprezentant al gazdelor și un pugilist cubanez. Cubanezul l-a pus la podea pe sportivul din Kazahstan, iar toată sala a încremenit. La competiție era prezent și președintele Kazahstanului. Sportivul din țara gazdă s-a ridicat și l-a învins în cele din urmă pe cubanez. A fost un meci în care s-au dat foarte mulți pumni", își amintește Toma Matei.

Toma Matei își amintește și acum felul în care a intrat în lumea boxului. Fostul mare arbitru ține minte, de parcă s-a întâmplat ieri, cum un grup de băieți mai mari îl necăjeau. Aceștia au avut de suferit.

"Îmi amintesc și acum cum am intrat în lumea aceasta a boxului. M-au bătut unii mai mari decât mine și m-am apucat de box. I-am întâlnit după un timp pe stradă și i-am bătut de i-am uscat. Am boxat o perioadă, dar cele mai mari performanțe le-am obținut în arbitraj. Am fost un fel de Hagi. Nu știu dacă mă va egala cineva vreodată. Îi datorez multe președintelui Federației de Box din acea perioadă, Ion Șerban. Cea mai strălucită perioadă a boxului românesc a fost în momentul când el a fost președinte. România scotea campioni mondiali pe bandă rulantă. Este și o vorbă. Nașul și cu finul au bătut Berlinul. Zicala se referă la Francisc Vaștag și la Leonard Doroftei", a adăugat Toma Matei.



Centura de Aur, la Constanța


Toma Matei vorbește cu durere în suflet despre situația în care se află boxul românesc în momentul de față. Cu toate astea, fostul arbitru a stat de vorbă cu primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, pentru a reactiva două dintre cele mai importante competiții care aveau loc în trecut la Constanța.

"Este foarte greu să mai avem un pugilist ca Leonard Doroftei. Nu prea avem bani în boxul românesc. Eu nu am fost niciodată de acord ca cei care au practicat boxul să treacă la artele marțiale de tipul K1 sau Local Kombat. Păi, unui pugilist îi trebuie cel puțin 15 meciuri ca să iasă campion mondial, iar unuia care practică K1 îi trebuie 3 meciuri. Nu este corect. Am vorbit și cu primarul Decebal Făgădău. A fost aprobat un proiect prin care să readucem Centura de Aur și Mănușa Litoralului. Sunt competiții care vor avea loc în Constanța și în stațiunea Mamaia. Așteptăm să treacă pandemia și ne apucăm de treabă", a spus Toma Matei.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.64 secunde