Ziua Națională a Oinei sărbătorită în premieră pe 9 mai

15279
Ziua Națională a Oinei sărbătorită în premieră pe 9 mai - oina3f674adc89f873a1627cd880aa26-1683640388.jpeg

Articole de la același autor

Ca o recunoaștere a valorii deosebite pentru cultura românească, Parlamentul României a adoptat în data de 11 aprilie 2023 o lege prin care decretează ziua de 9 mai – Ziua Națională a Oinei. Așadar, pe 9 mai este sărbătorită în premieră ziua dedicată sportului național.


Oina este un sport cu adânci rădăcini pe meleagurile noastre românești, apărut probabil cu sute de ani în urmă, este atestat de destule izvoare scrise, fără a se putea însă stabili cu exactitate o dată anume, scrie KissFm. Anul de referință pentru recunoașterea importanței jocului de oină este anul 1899, iar persoana de care este legat acest eveniment este Spiru Haret, Ministrul Instrucțiunii Publice la acea dată, cel care este considerat „părintele oinei moderne”. Spiru Haret considera că „oina poate aduce o viaţă nouă în şcoala românească, fiind un admirabil mijloc de educaţie fizică, adevăratul tip de joc sportiv românesc”.


Pentru a-l generaliza şi populariza ca sport în şcolile din toată ţara, Spiru Haret publică, la data de 13 aprilie 1898, următoarea decizie, care a fost publicată în Monitorul Oficial, document semnat de Majestatea Sa Carol I:
„Noi, ministrul cultelor şi instrucţiunii publice, având în vedere trebuinţa ce este de a se da în şcoală o mai mare dezvoltare exerciţiilor fizice fără care educaţiunea tinerimii nu poate să fie nici completă, nici armonică; având în vedere că pentru a se atinge acest scop, printre alte mijloace, unul din cele mai eficace este şi acela de a se cultiva jocurile care dezvoltă forţa, agilitatea, curajul şi iniţiativa individuală,
Decidem:
- Se instituie concursuri anuale de joc de oină pentru elevii şcoalelor primare şi secund-are, şcoalelor normale şi seminariilor. Aceste concursuri se vor ţine în fiecare an, în ziua de 10 mai şi vor face parte din serbarea şcolară din acea zi sau vor fi distincte de dânsa. Vor fi con-cursuri sau între diferite echipe luate din aceeaşi şcoală, sau între echipe luate din diferite şcoli ale aceluiaşi oraş sau între echipe luate din şcoli din oraşe diferite. Premiul va consta dintr-un obiect de artă, pe care echipa învingătoare îl va păstra timp de un an, până la concursul următor”.


Ulterior, printr-o altă decizie, a fost stabilită ca dată de desfășurarea a competiției din 1899 ziua de 9 mai, deoarece era duminică, fiind aprobat și un regulament unic de joc. La realizarea regulamentului de joc o contribuție esențială a avut profesorul Radu S. Corbu din Brăila,cel care editeaza în anul 1898 un prim regulament al jocului de oină.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6236 secunde