A fost inventată fotosinteza artificială. Procedeul curăță aerul poluat și produce energie

527
A fost inventată fotosinteza artificială. Procedeul curăță aerul poluat și produce energie - fotosintezaartificiala-1493276177.jpg

Articole recomandate

Cercetătorii de la University of Central Florida (UCF) au creat un sistem care transformă gazele cu efect de seră în aer curat prin intermediul unui proces denumit "fotosinteză artificială". Dispozitivul produce în același timp energie.


Sistemul dezvoltat de cercetătorii americani ar putea fi amplasat în viitor lângă fabricile care emit cantități mari de dioxid de carbon, pentru a capta acest gaz cu efect de seră cu scopul de a îl descompune în materii organice nepericuloase, generând în timpul acestui proces energie solară. Potrivit creatorilor săi, noul dispozitiv ar putea să contribuie considerabil la reducerea gazelor cu efect de seră, asociate declanșării fenomenului de încălzire globală.

Cercetătorii americani au dezvoltat o metodă pentru a declanșa o reacție chimică la nivelul unui material sintetic denumit "cadru metal-organic" (metal-organic framework/MOF, n.red.).

La fel cum plantele transformă dioxidul de carbon sub acțiunea luminii solare în nutrimente, procesul inventat de savanții americani descompune gazele cu efect de seră și generează energie.

Deși oamenii de știință au încercat de mulți ani să pună în practică această idee, a fost dificil pentru ei să găsească o metodă fezabilă pentru a declanșa reacția chimică în cauză, deoarece razele ultraviolete, deși au suficientă energie, reprezintă doar 4% din totalul fluxului de lumină solară care ajunge pe Terra.

Spectrul luminos vizibil este abundent, însă el poate fi detectat în întregime de un număr foarte mic de materiale pentru a declanșa acel tip de reacție.

Cercetătorii de la UCF au folosit titan în combinație cu molecule organice. Acestea din urmă au acționat ca un fel de "antene care culeg lumina", au precizat creatorii dispozitivului. Moleculele utilizate pot fi modelate pentru a absorbi culori specifice din spectrul luminos, iar savanții de la UCF au decis să îl seteze pentru culoarea albastră. Apoi, cercetătorii au asamblat un fotoreactor cu leduri albastre, pe care l-au testat. În urma reacțiilor chimice declanșate, dioxidul de carbon a fost transformat în două structuri inofensive pe bază de carbon - formiat și formamidă. Ambele intră în componența energiei solare. În același timp, dispozitivul a contribuit la curățarea aerului, au explicat savanții americani.

Cercetătorii doresc să afle dacă și alte lungimi de undă din spectrul vizibil pot să declanșeze aceeași reacție, fapt ce ar putea avea un impact major asupra concentrației de gaze cu efect de seră din atmosfera Terrei.

În viitor, astfel de sistem vor putea fi integrate în acoperișurile locuințelor realizate din astfel de materiale, pentru a curăța aerul din cartiere și să alimenteze imobilele cu energie "curată", potrivit Digi24.ro.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.338 secunde