Cel mai rapid supercomputer din lume folosește procesoare de telefon

271
Cel mai rapid supercomputer din lume folosește procesoare de telefon - 1-1592915447.jpg

Articole recomandate

Pentru prima oară în istoria clasamentului Top500, cel mai rapid supercomputer din lume utilizează procesoare pe arhitectură ARM, conform playtech.ro.


În aceeași zi în care Apple a anunțat că migrează de la procesoare Intel la propriile cipuri de siliciu pe arhitectură ARM, un alt anunț important confirmă faptul că s-ar putea să nu fie deloc o decizie proastă. Cel mai rapid supercomputer din lume la ora actuală, în premieră, utilizează procesoare ARM.


Nu s-a mai întâmplat niciodată ca un sistem cu o asemenea putere de calcul să-și facă debutul în Top500 pe poziția întâi și, în același timp, să utilizeze procesoare ARM. Un alt detaliu important ține de locația sistemului ilustrat în imaginea de mai sus. În trecut, lupta pentru cel mai puternic supercomputer s-a dat între China și Statele Unite ale Americii. De această dată, poziția victorioasă aparține japonezilor.


Cel mai puternic supercomputer din lume la ora actuală este intitulat Fugaku și e găzduit în Centrul Riken pentru Știința Calculatoarelor. La interior, acesta folosește procesoare personalizate de Fujitsu cu 48 de nuclee A64FX de tip system-on-a-chip sau SoC. Nu mai puțin de 158.976 de astfel de procesoare lucrează împreună pentru o putere totală de calcul de 415,5 petaflops constant și un vârf de 1 exaflop.


Ca să ai o referință pentru aceste valori numerice, poți folosi ca referință fostul lider în domeniu, supercomputerul Summit din Oak Ridge National Lab, Tennessee, SUA. Acela deținea în trecut prima poziție în clasament cu o putere de 148,8 petaflops. În consecință, noul Fugaku este de 2,8 ori mai rapid decât vechiul deținător al titlului de "cel mai rapid supercomputer".


Pentru materializarea proiectului, Fujitsu a licențiat designul pentru aceste procesoare de la ARM, compania deținută de operatorul de telefonie japonez SoftBank. Materializarea acestui proiect a durat aproximativ șase ani și s-a reflectat într-o investiție de aproximativ un miliard de dolari. Conform celor de la The New York Times, supercomputerul este deja folosit în identificarea unor tratamente pentru coronavirus. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5062 secunde