Jurnalism 2.0: Roboții scriu mii de știri într-un an

222
1
Jurnalism 2.0: Roboții scriu mii de știri într-un an - robotijurnalisti-1434096897.jpg

Articole de la același autor

Acest text nu a fost scris de un robot, dar într-un viitor apropiat ar putea fi.

Oricât ar părea de greu de crezut, algoritmi de calculator foarte sofisticați sunt folosiți pentru a scrie mii de știri în fiecare an. Este destul de probabil să fi citit deja una dintre aceste știri. Aceste softuri scanează surse precum rapoartele oficiale ale companiilor sau scorurile la competiții sportive și transformă datele în text inteligibil pentru oameni.

Associated Press, una dintre cele mai mari organizații de știri la nivel mondial a adoptat în luna iulie a anului trecut un astfel de sistem de automatizare, care deja a creat într-un singur trimestru aproximativ 5000 de știri automate.

"Suntem încă în fazele inițiale cu acest proiect dar s-a dovedit a fi unul de mare succes pentru noi", declara Lou Ferrara, vicepreședintele diviziilor de sport, divertisment și business, pentru CNNMoney.

Sunt job-urile amenințate?

Creșterea numărului de "reporteri - roboți" ar putea să genereze o anxietate printre jurnaliști dar, Ferrara susține că nici un loc de muncă de la AP nu a fost pierdut din cauza tehnologiei de automatizare. Pare o afacere destul de bună, mai ales că astfel "ne ocupăm de activitățile care necesită o muncă repetitivă de analiză, în acest fel, oamenii putând să se concentreze pe aspectele calitative, precum înțelegerea naturii umane din spatele știri dar și a poveștilor de viață", declara Robbie Allen, șeful Automated Insights.

Ferrara a mai adăugat că automatizarea a eliberat timpul echivalent cu cel petrecut de 3 angajați cu normă întreagă, în acest fel, scutind compania de a mai plăti ore suplimentare.

Amy Webb, vizionară în ceea ce privește viitorul digital-media, recent punea jurnalismul pe lista celor 8 cariere care vor dispărea, fiind înlocuite de roboți. "Nu cred că suntem pe cale să vedem un întreg ziar sau website scris de roboți, dar, foarte multă muncă de culegere de date nu va mai trebui să fie făcută de o persoană", a declarat aceasta.

"Faptul că modelul de business se schimbă, că lucrurile nu mai sunt cum erau în urmă cu 100 de ani este ceva care să ne preocupe. Tehnologia, pe de altă parte, nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare", a mai adăugat ea. 

Comentează știrea

rodica
12 iunie 2015
cautam colaboratori seriosi!

Cautam colaboratori seriosi! Ofertă speciala pentru cei care vor să faca bani in timpul liber sau full-time. Vei lucra intr-o echipa cu experientă, iar rezultatele sunt deja dovedite. Te vei convinge imediat ca ai facut cea mai buna alegere! Pentru mai multe detalii, cauta-ma acum la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Luni, 08 Iunie 2015
Stire din Economie : Dolarul a înghițit 5,96 bani
Pagina a fost generata in 1.1319 secunde