Barack Obama a depus jurământul pentru al doilea mandat de președinte al Statelor Unite

de Cuget Liber Marţi, 22 Ianuarie 2013 172
Președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a depus jurământul pentru al doilea mandat de patru ani la conducerea SUA, în timpul unei scurte ceremonii ce a avut loc la Casa Albă, transmit agențiile internaționale de presă. "Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn să-mi îndeplinesc cu fidelitate funcțiile de președinte al SUA, și, cu toată măsura mijloacelor de care dispun, să păstrez, să protejez și să apăr Constituția SUA", a afirmat cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite, având mâna dreaptă ridicată pentru jurământul ce a fost depus în fața președintelui Curții Supreme, John Roberts. 

Ceremonia s-a desfășurat în Salonul Albastru de la parterul Casei Albe. La eveniment au asistat Prima Doamnă a SUA, Michelle Obama, fiicele cuplului prezidențial Sasha și Malia și câțiva ziariști. Președintele a depus jurământul punând mâna stânga pe Biblia familiei soției sale Michelle, care a adus cartea sfântă.
Potrivit Constituției americane, mandatele prezidențiale încep la 20 ianuaurie, după alegerile prezidențiale. Tradiția spune că, atunci când data de 20 cade în ziua de duminică, festivitățile publice au loc a doua zi. Astfel, Barack Obama a depus din nou jurământul ieri, în fața a sute de mii de persoane adunate pe imensa esplanadă din fața Capitoliului. După jurământ, președintele american a prezentat, în cadrul unui discurs, perspec-tivele sale pentru următorii patru ani. Barack Obama, reales la 6 noiembrie 2012, își începe cel de-al doilea și ultimul mandat de patru ani în circumstanțe mai puțin dificile decât în 2009, când criza economică atingea cote maxime.
Pe agenda noului mandat figurează soluționarea impasului bugetar, votarea restricțiilor privind vânzările de arme de foc și reformarea legilor privind imigrația, a afirmat consilierul său David Plouffe, potrivit căruia intervenția de ieri a lui Obama, a fost un "discurs al speranței".

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei