Datoria SUA a depășit Produsul Intern Brut

de Cuget Liber Vineri, 05 August 2011 1148
Datoria publică a Statelor Unite ale Americii a depășit miercuri Produsul Intern Brut al țării, la numai o zi după ce Congresul a aprobat majorarea plafonului de îndatorare pentru evitarea intrării în incapacitate de plată, conform datelor Departamentului de Tezaur, informează Agerpres.
Datoria publică a SUA a crescut miercuri cu 238 miliarde dolari, până la 14.580 miliarde dolari, depășind astfel PIB-ul înregistrat în 2010 de SUA, de 14.520 miliarde dolari.
Ultima dată când datoria publică a SUA a depășit PIB-ul național a fost în 1947, chiar după al Doilea Război Mondial.
Lipsa unui acord în Congres pentru majorarea plafonului de îndatorare, cifrată la 14.290 miliarde dolari, a generat o acută criză politică, care amenința SUA cu încetarea de plăți, problemă soluționată printr-un pact bipartit de ultim moment.
Acordul, ratificat marți de președintele Barack Obama, în aceeași zi în care Tezaurul a anunțat că va rămâne fără fonduri pentru a-și îndeplini obligații, prevede o creștere a plafonului de îndatorare în două faze.
Prima, imediată, prevede majorarea acestuia la 917 miliarde dolari, până la finele lui 2011. Ulterior, un grup de parlamentari, format din mem-bri ai partidului republican și democrat va propune, în decembrie 2011, o a doua creș-tere, la 1.200 - 1.500 miliarde dolari, care va permite Guvernului federal să funcționeze până în 2013.
Administrația Obama este implicată într-o bătălie pentru controlul conturilor fiscale ale SUA și reducerea deficitului bugetar, care alimentează escaladarea datoriei publice.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei