Giorgia Meloni critică acordul pentru împărţirea funcţiilor în Uniunea Europeană

de Sorin MIHALACHE Joi, 27 Iunie 2024 109
Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a criticat acordul încheiat între Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta), socialişti şi liberali pentru a-şi împărţi principalele trei funcţii din structurile UE, acuzându-l că ignoră dorinţele exprimate de votanţi la recentele alegeri europarlamentare, relatează agenţia Reuters.
Conform acordului convenit înaintea summitului din această săptămână, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îşi va păstra postul, fostul premier socialist portughez Antonio Costa va fi preşedintele Consiliului European, iar premierului eston, liberala Kaja Kallas, îi va reveni funcţia de şef al diplomaţiei UE.
Cele trei facţiuni dispun de voturi pentru a trece acest pachet prin Consiliul liderilor UE. Însă un nou mandat pentru creştin-democrata germană Von der Leyen are nevoie de aprobare din partea PE, unde este probabil că îi va fi necesar un sprijin mai larg.
„Greşeala ce este pe punctul de a fi făcută, prin impunerea logicii unei majorităţi fragile ce este probabil destinată să aibă dificultăţi în timpul legislaturii europarlamentare, este o greşeală majoră, nu pentru centru-dreapta sau pentru Italia, ci pentru o Europă care nu pare să înţeleagă provocările cu care se confruntă, sau, dacă le înţelege, preferă în orice caz să acorde prioritate altor lucruri”, a spus Giorgia Meloni, preşedintele grupului Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR), din care face parte partidul ei Fraţii Italiei (FdI).
„Dacă vrem să facem un bun serviciu Europei şi credibilităţii sale, trebuie să arătăm că am înţeles erorile trecutului şi avem cea mai mare consideraţie pentru cetăţeni, care cer o Europă mai concretă, mai puţin ideologică”, a adăugat ea într-un discurs în Camera Deputaţilor a parlamentului italian.
„Nu mi se pare că a apărut până acum o disponibilitate de a se ţine cont de ceea ce au spus cetăţenii la urne”, a mai declarat Meloni, insistând că partidele care şi-au crescut sprijinul politic la recentele alegeri trebuie luate în considerare la negocieri.
Partidul său, care este şi principala forţă din grupul ERC, a obţinut cele mai multe voturi în Italia. O tendinţă de orientare spre dreapta s-a constatat şi în Franţa şi Germania, unde partidele aflate la guvernare au suferit înfrângeri grele.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei