Premierul macedonean Zoran Zaev: "Grecia și Macedonia nu au fost niciodată atât de aproape de o reconciliere"

de Cuget Liber Luni, 23 Aprilie 2018 164
Premierul macedonean Zoran Zaev a estimat că țara sa nu a fost niciodată atât de aproape de o soluționare a disputei sale cu Grecia privind denumirea Macedonia, dar a precizat, totuși, că un eșec nu ar însemna "sfârșitul lumii", relatează AFP. 

"Cred că niciodată nu am avut circumstanțe atât de bune pentru a ajunge la o soluție completă, care să dureze mereu", a declarat Zoran Zaev într-un interviu acordat agenției de presă franceze. "Dar, chiar dacă acest diferend nu va fi soluționat, nu va fi sfârșitul lumii; noi ne vom continua agenda europeană într-un fel sau altul", a subliniat șeful executivului de la Skopje. 

Candidată la Uniunea Europeană încă din 2005, Macedonia a obținut, săptămâna trecută, o recomandare din partea Comisiei Europene pentru deschiderea necondiționată a negocierilor de aderare. 

De când fosta republică iugoslavă și-a declarat independența în 1991, grecii îi refuză dreptul de a folosi denumirea Macedonia, care, potrivit lor, nu poate să se refere decât la provincia lor nordică. La ONU, ea rămâne desemnată sub acronimul FYROM (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei). 

Grecii îi contestă de asemenea dreptul de a revendica moștenirea regilor Alexandru cel Mare și Filip al Macedoniei. În așteptarea unui compromis în această problemă, Atena a blocat până acum orice progres spre aderarea fostei republici iugoslave la Uniunea Europeană și la NATO.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei