Jihadistul egiptean Saif al-Adel este noul lider al Al-Qaida

de Cuget Liber Joi, 16 Februarie 2023 188
Jihadistul Saif al-Adel, un fost membru al Forţelor speciale egiptene, care se află acum în Iran, este noul lider al grupării Al-Qaida după uciderea lui Ayman al-Zawahiri în vara anului trecut, a anunţat Departamentul de Stat american, informează agenţia AFP, consultată de Agerpres.
„Evaluarea noastră este aceeaşi cu cea a ONU şi anume că noul lider de facto al Al-Qaida, Saif al-Adel, are sediul în Iran”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, cu referire la un raport al ONU publicat marţi.
Conform raportului ONU, opinia predominantă în rândul statelor membre este că Saif al-Adel este acum liderul de facto al Al-Qaida, reprezentând continuitatea pentru moment. Însă, conform acestui document, gruparea nu l-a declarat oficial „emir” din două motive. În primul rând, pentru că este un subiect delicat pentru autorităţile talibane din Afganistan, care nu au vrut să admită că Zawahiri a fost ucis de americani într-o casă din Kabul anul trecut. În al doilea rând, pentru că Saif al-Adel locuieşte în Iran, o ţară predominant şiită, în timp ce Al-Qaida este o grupare sunnită.
Saif al-Adel, în vârstă de 60 de ani, a fost locotenent-colonel în forţele speciale egiptene şi este o figură a vechii gărzi a Al-Qaida.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei