Kosovo: Eşec al referendumului privind demiterea primarilor albanezi

de Sorin MIHALACHE Luni, 22 Aprilie 2024 104
Un referendum privind demiterea primarilor albanezi din patru localităţi cu populaţie predominant sârbă din nordul Kosovo a eşuat din cauza boicotării sale de către majoritatea sârbă, denunţată de Priştina drept o presiune din partea Belgradului, transmite agenţia AFP.
Preşedinta kosovară Vjosa Osmani a denunţat boicotul, pe care l-a pus pe seama „presiunii din partea Belgradului”. „Încă o dată, Serbia a intervenit ilegal în procesul electoral al unei alte ţări”, a criticat ea într-un comunicat de presă.
Simptomatică pentru tensiunile ridicate existente între comunităţile din acest teritoriu balcanic, alegerea primarilor albanezi, cu o participare de abia 3% în urmă cu un an, a declanşat violenţe în această regiune majoritar sârbă, susţinută de Belgrad.
Doar 253 din cei 45.000 de alegători au votat la referendumul de duminică, a anunţat Comisia Electorală Centrală (CEC). Prin urmare, votul a eşuat din cauza unei participări insuficiente, a declarat preşedintele CEC, Kreshnik Radoniqi. Pentru ca alegerile să fie valabile, rata de participare ar fi trebuit să fie depăşească 50% din alegători.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei