O furtună geomagnetică va lovi Pământul! Cum vom fi afectaţi de acest fenomen sever

de Alina DRACOPOL Vineri, 10 Mai 2024 446
Pământul ar putea fi lovit de o furtună solară neobişnuită, foarte severă. Autorităţile din Statele Unite au emis un avertisment de furtună geomagnetică, prima alertă de acest tip din 2005, când planeta noastră a fost lovită de cea mai mare doză de radiaţii din ultimii 50 de ani. De data aceasta, însă furtuna ar putea afecta dispozitivele GPS, dar şi alte reţele electrice, precum telefoane mobile sau laptopuri. Oficialii americani au observat erupţii de plasmă la suprafaţa Soarelui şi se tem că efectele furtunii ar putea să persiste până la sfârşitul săptămânii.

NOAA (Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică) a ridicat nivelul de alertă de furtună solară geomagnetică de la nivelul 3 (moderată) la nivelul 4 (severă) joi, deoarece mai multe erupții solare se îndreaptă spre Pământ, sâmbătă.

Furtuna solară ar putea să declanșeze probleme cu GPS-ul, să împiedice comunicațiile prin satelit și să afecteze undele radio de înaltă frecvență.

"Avertizările la acest nivel sunt foarte rare", a precizat NOAA în cadrul avertizării. "Acesta este un eveniment neobișnuit".
Acesta este primul avertisment de furtună geomagnetică "severă" emis din ianuarie 2005.
În ultimele 24 de ore, două pete solare masive s-au combinat și au provocat cel puțin două erupții solare de clasa X (cele mai mari) și mai multe de clasa M (a doua ca mărime). Noua pată solară descoperită are un diametru de 16 ori mai mare decât cel al Pământului, scrie New York Post.

O pată solară a eliberat ejecţii de masă coronală în ultima săptămână şi continuă să fie activă. Cinci astfel de ejecţii vor intra în "coliziune" cu Pământul începând de vineri şi până duminică inclusiv.

NOAA spune că oamenii de știință au observat doar trei furtuni geomagnetice severe de când a început actualul ciclu solar, în decembrie 2019.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei