Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru Natanyahu, ministrul israelian al Apărării și mai mulți lideri Hamas

de Madalina PETRESCU Luni, 20 Mai 2024 108
Curtea Penală Internațională (CPI) solicită mandate de arestare pentru liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, și pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, sub acuzația de crime de război și crime împotriva umanității din cauza atacurilor din 7 octombrie asupra Israelului și a războiului ulterior din Gaza, a declarat procurorul instanței Karim Khan, citat de CNN.

Khan a spus că CPI caută, de asemenea, mandate pentru ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, precum și pentru alți doi lideri de vârf ai Hamas – Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, liderul Brigăzilor Al Qassem, care este mai bine cunoscut drept Mohammed Deif, și Ismail Haniyeh. Liderul politic al Hamas.

Mandatele împotriva politicienilor israelieni marchează o premieră având în vedere că pentru prima dată CPI vizează liderul de vârf al unui aliat apropiat al Statelor Unite. Decizia îl pune pe Netanyahu în compania președintelui rus Vladimir Putin, pentru care CPI a emis un mandat de arestare pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei, și pe liderul libian Moammar Gadhafi, care se confrunta cu un mandat de arestare din partea CPI pentru presupuse crime împotriva umanității la momentul capturarii și uciderii sale în octombrie 2011.

Un grup de judecători va analiza acum cererea lui Khan pentru mandatele de arestare.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei