Raport ONU: Rusia îşi consolidează prin teamă controlul în teritoriile ucrainene ocupate

de Sorin MIHALACHE Joi, 21 Martie 2024 164
Danielle Bell, şefa Misiunii ONU pentru Monitorizarea Drepturilor Omului în Ucraina (HRMMU), a declarat că Rusia creează un climat de teamă, prin detenţii arbitrare, omoruri şi tortură, pentru a-şi consolida ilegal controlul în teritoriile ucrainene ocupate, informează agenţia Reuters.
HRMMU urmează să publice în curând un raport cuprinzător despre teritoriile ocupate de forţele ruse după februarie 2022, când a început invazia în Ucraina.
Bell a afirmat că Rusia încalcă drepturile omului pentru a teroriza localnicii şi a-i determina astfel să coopereze.
„Aceste acţiuni combinate de cenzură, supraveghere, opresiune politică, reprimare a libertăţii de exprimare, restricţionare a deplasărilor a creat un climat de teamă în care Federaţia Rusă a putut dezmembra sistematic structurile ucrainene de guvernare şi administraţie”, a spus ea.
Şefa misiunii a arătat că a existat o fază iniţială de încălcare a drepturilor omului, inclusiv prin omoruri, tortură şi detenţii arbitrare ale celor bănuiţi că au legături cu forţele de securitate ucrainene sau de susţinerea Ucrainei. Au urmat campanii împotriva libertăţilor de circulaţie, de întrunire şi de exprimare. Apoi s-a făcut un efort de înlocuire a principalelor instituţii de stat ucrainene cu cele ruseşti, încălcându-se astfel legislaţia umanitară internaţională.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei