Regimul lui Bashar al-Assad seamănă cu un cartel mafiot

de Cuget Liber Miercuri, 21 Martie 2012 465
Regimul președintelui sirian Bashar al-Assad seamănă cu un cartel mafiot preocupat să își apere teritoriul prin orice mijloace și a cărui lăcomie depășește obiectivele politice, comentează "Der Spiegel",în ediția electronică.
Bashar al-Assad își ține militarii în beznă. Pentru a fi împiedicați să dezerteze, soldații sunt mutați în noi locații la interval de câteva zile, fără telefoane mobile și fără să li se spună unde se află. Cu hrana raționalizată și adeseori neplătiți și epuizați total, mulți dintre ei acceptă câte o pâine de la localnici și, din când în când, chiar o ofertă discretă de a se alătura rebeliunii, scrie "Der Spiegel".
Un opozant al regimului a discutat cu un tânăr militar din estul țării.
"După ce a ezitat multă vreme, soldatul a acceptat un sandviș și a fost uimit că cineva îi vorbește în arabă. El a întrebat unde se află și a fost de-a dreptul uluit să afle că este în Damasc. Comandantul lui îi spusese că vor merge în Israel să lupte împotriva sioniștilor", a explicat activistul.
În aparenta sa neputință, lumea occidentală acționează de parcă diplomația ar avea o șansă. Să vezi dictatura siriană în conformitate cu standardele unui guvern normal înseamnă o "neînțelegere elementară" a situației, afirmă unul dintre puținii ambasadori europeni rămași la Damasc. Într-adevăr, comentează revista germană, regimul pare mult mai apropiat de un cartel mafiot, care face totul pentru a-și apăra teritoriul.
Până recent, un panou amplasat pe aeroportul internațional din Damasc întâmpina nou-veniții cu mesajul "Bine ați venit în Siria lui Assad", ceea ce era exact așa: o țară în care familia con-ducătoare acțio-nează de parcă i-ar aparține. Toate ramurile guvernului, ca și afacerile legale și ilegale, sunt controlate direct sau indirect de membrii familiei. Dacă familia Assad va pierde puterea, va provoca un dezastru pentru alawiți, care reprezintă mai puțin de 10 la sută din populație, dar controlează poziții cheie.
v v v
Rebeliunea este combătută prin "fo-losirea tuturor mijloacelor", situație ilustrată și de re-stabilirea influenței a doi veri ai președintelui, ale căror activități criminale au fost prea mult chiar și pentru fostul dictator Hafez Assad. Fawwaz și Munzir Assad, fiii fratelui lui Hafez Jamil, și-au folosit numele pentru a înființa un imperiu mafiot în orașul-port Latakia, în anii ’90. Ei controlau comerțul cu arme și droguri și făceau trafic cu prostituate, originare în special din Rusia.
Bandele lor de contrabandă și grupurile de criminali reuniți sub numele de Shabiha erau de neatins pentru poliție și serviciile de informații. În prezent, Shabiha a devenit miliția proguvernamentală căreia i se permite să bată, să ucidă, să violeze și să jefuiască după propria-i dorință. În afară de plata zilnică, de aproximativ 30 de euro, această permisiune în alb pentru violență și câștig personal a determinat creșterea numărului membrilor săi cu zeci de mii de persoane. Regimul lui Assad a creat un monstru care a scăpat de sub control, comentează "Der Spiegel". 
Taguri

Comentează știrea

rex
21 martie 2012
jos ciuma portocalie

Cu satana la Cotroceni , nu mai avem mult pana ajungem si noi. romanii in situatia sirienilor. Exemle sunt in Parlament la motiunile de cenzura, cei din partea satanei au fost legati in banci sa nu voteze pentru opozitie, sau la televiziuni toti dobitocii trimisi de satanisti au acelasi discurs ca niste papagalirepeta cateva cuvinte transmise de la centru sau trimiterea prin email tema (clona lui basescu la Sinteza zilei)

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei