Ursula von der Leyen avertizează Ucraina şi Republica Moldova: „Drumul spre Uniunea Europeană este dificil, dar plin de oportunităţi!”

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 26 Iunie 2024 113
Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a avertizat Ucraina şi Republica Moldova, cu ocazia deschiderii oficiale a negocierilor pentru intrarea în Uniunea Europeană, că va fi un drum dificil, dar care oferă oportunităţi imense, transmite agenţia EFE.
„Drumul de urmat va fi dificil, dar este şi plin de oportunităţi imense pentru Republica Moldova şi Ucraina, precum şi pentru întreaga noastră Uniune”, a declarat Ursula von der Leyen.
Preşedinta CE s-a arătat convinsă că „împreună putem construi o Europă mai mare, mai dinamică şi mai orientată spre viitor” şi a urat „un început foarte fructuos al negocierilor de aderare a Ucrainei şi a Republicii Moldova”, care ţin primele conferinţe interguvernamentale cu UE în Luxemburg.
Ea a estimat că este o veste foarte bună faptul că UE deschide oficial negocierile de aderare cu cele două ţări. „Ne aflăm în pragul unui moment semnificativ şi transformator pentru aceste două ţări şi pentru Uniunea noastră şi sărbătorim valorile şi principiile care ne unesc”, a spus von der Leyen. „UE a fost întotdeauna mai mult decât o uniune politică şi economică: este o mărturie a aspiraţiei noastre colective pentru pace şi securitate, democraţie şi prosperitate”, a adăugat ea.
Preşedinta CE a lăudat popoarele Ucrainei şi Republicii Moldova pentru că au dat dovadă de un „angajament neclintit şi hotărâre de a face parte din acest proiect” şi a apreciat că, fie şi în vremuri de război şi tulburări, cele două ţări au iniţiat reforme ample.
„Ei ştiu că drumul lor va fi dur şi solicitant”, a mai declarat ea, amintind că negocierile de extindere a UE vizează pregătirea candidaţilor pentru responsabilităţile aderării. „Din acest motiv”, a subliniat Ursula von der Leyen, „nu există scurtături”. „Ne angajăm în aceste negocieri cu un spirit ferm de deschidere, participare şi angajament”, a conchis preşedinta CE. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei