Statele baltice vor cere la summitul NATO un prag minim al bugetelor apărării de 2,5% din PIB

de Sorin MIHALACHE Joi, 23 Mai 2024 129
Miniştrii apărării din statele baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) au anunţat că, la summitul NATO din iulie, le vor cere aliaţilor creşterea la cel puţin 2,5% din PIB a bugetelor apărării statelor membre, relatează agenţia EFE.
Statele NATO şi-au asumat în cadrul Alianţei angajamentul de a aloca fiecare apărării un buget de minim 2% din PIB, dar numai 11 din cele 32 de ţări membre au atins anul trecut această ţintă.
Deşi nici măcar acest procent de 2% nu este îndeplinit de majoritatea ţărilor membre, statele baltice foste republici sovietice şi care se tem de Rusia consideră că pragul minim al bugetelor apărării ţărilor NATO ar trebui crescut cel puţin cu 0,5%.
În ce priveşte propriile bugete ale apărării, Lituania, Letonia şi Estonia s-au angajat să aloce chiar aproximativ 3% din PIB. „Şi alţi aliaţi sunt bineveniţi să se alăture clubului de 3%”, a declarat ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, care s-a întâlnit în oraşul lituanian Palanga cu omologii săi lituanian şi leton.
Vorbind la o conferinţă de presă după reuniune, ministrul lituanian Laurynas Kasciunas a spus că pentru ţările baltice o temă importantă la summitul NATO va fi implementarea planurilor de apărare a acestor ţări elaborate după ultimul summit al Alianţei. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei