Braconarea sturionilor în atenția ministrului Mediului

de Madalina PETRESCU Joi, 20 Iunie 2024 200
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat, joi, la Tulcea, că a fost informat despre faptul că într-un proiect de cercetare şi monitorizare a sturionilor majoritatea exemplarelor sunt masculi şi există suspiciunea că femelele ar fi fost braconate. ”E un lucru nedovedit”, a explicat Fechet, precizând, însă, că acest aspect ar trebui clarificat, scrie news.ro

Ministrul Mediului a fost întrebat, joi, la Tulcea, cum îşi explică faptul că la Institutul de cercetare piscicolă de la Bucureşti sturionii monitorizaţi, capturaţi pentru cercetare, sunt exclusiv masculi.

”Am primit această informaţie şi eu (...) Nu vreau să fac acuzaţii pe care nu le pot dovedi, dar concluzia unor specialişti (...) este că acele exemplare de femelă să fi fost braconate pentru icre negre”, a declarat Mircea Fechet.
Ministrul a explicat că masculii ”se pare că au fost mai norocoşi puţin pentru că au fost microcipaţi şi eliberaţi înapoi în Dunăre”.

„E o suspiciune pe care o avem şi ţin să clarific faptul că e un lucru nedovedit acesta, dar pe care cu siguranţă alături de colegii de la biodiversitate şi cu alţi colegi specialişti cred că ar trebui să-l clarificăm”, a adăugat ministrul.

Mircea Fechet a anunţat că mai are ”o problemă” cu institutul respectiv: ”Cu cei de la Institutul la care vă referiţi mai am o problemă că şi-au cumpărat şi patru limuzine Mercedes GLE dacă mi-amintesc bine modelul de limuzină, în legătură cu care le-am comunicat public, o fac şi aici (...) eu personal nu le voi deconta. Eu nu cred că atunci când vrei să faci cercetare pe banii europeni poţi să-ţi cumperi în acelaşi timp şi limuzină. Cred că sunt două activităţi care ar trebui separate. Cine vrea limuzină ar trebui să-şi ia din buget propriu nu din banii ministerului”.

De-a lungul timpului au circulat informaţii cu privire la faptul că braconarea femelelor de sturion este o problemă în România.

Potrivit www.wwf.ro, apăruţi în urmă cu 200 de milioane de ani, sturionii sunt peşti migratori străvechi aflaţi astăzi în pragul dispariţiei.

”Cu toate că au supravieţuit chiar şi dinozaurilor, sturionii sunt în prezent unele dintre cele mai ameninţate animale de pe lista roşie a speciilor pe cale de dispariţie a IUCN. Până în secolul al XIX-lea, sturioni giganţi migrau pe Dunăre până în Germania şi erau o importantă sursă de trai pentru numeroase comunităţi de pescari. Astăzi, cinci din cele şase specii native Dunării se află pe lista animalelor grav ameninţate. Pescuitul ilegal – în principal pentru caviar – este cea mai mare ameninţare directă împotriva sturionulor de Dunăre. Acesteia i se adaugă pierderea habitatelor şi întreruperea migrării către zonele de reproducere, care sunt ameninţări în plus la adresa supravieţuirii sturionulor”, a transmis organizaţia.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei