Medicul de gardă Bebelușii mai cuminți vorbesc mai greu

de Florica ZDRU Miercuri, 12 Decembrie 2012 290
"Copil de doi ani și o lună spune doar mama, tata, apă și cam atât. E normal așa ceva? Alți copii de vârsta ei turuie într-una, chiar dacă mai pocesc cuvintele… Altfel este un copil liniștit, chiar prea liniștit. Doamna doctor mi-a spus să am răbdare, că și când o să-și dea drumul… Dar eu sunt foarte îngrijorată!" - ni s-a plâns A. Dan.

v v v
Nu este cazul să vă faceți atâtea griji, doamnă Dan, căci după cum ne-a explicat dr. Anca Sima, medic primar pediatru în cadrul Clinicii Homeomed, sunt foarte mulți copii absolut normali care au dificultăți de vorbire sau încep să vorbească mai târziu comparativ cu alți micuți de vârsta lor. Totuși, despre bebelușii mai liniștiți se spune că nu se prea grăbesc să vorbească și asta din cauză că preferă să urmărească extrem de atenți ce se întâmplă în mediul în care trăiesc, decât să să se exprime verbal. Oricum, dezvoltarea copiilor este un proces foarte complex și este diferită de la un copil la altul și din cauză că multe forme de manifestare sunt ereditare, iar vârsta la care încep să vorbească, dar și cea la care încep să le erupă dinții s-a constatat că se moștenesc.
Pe de altă parte, s-a ajuns la concluzia că un copil vesel, jucăuș vorbește mai devreme față de unul mai liniștit, deci vorbirea este influențată de temperament, ca și de particularitățile copilului. În plus, un rol extrem de important în această privință îl joacă atât atmosfera în care crește și se dezvoltă copilul, cât și felul de manifestare al celor din jur față de micuț. Nu degeaba se spune că unii copii vorbesc târziu fie pentru că nu li se vor-bește prea mult, fie că toată familia îi copleșește cu atenție și nu îi lasă și pe ei să se exprime într-un fel. Iar faptul că li se îndeplinește orice dorință doar pentru că a fost ghicită de părinți și nu li s-a permis celor mici să și-o exprime în felul lor, tot către o vorbire târzie conduce.
Având în vedere aceste lucruri, medicul recomandă părinților ai căror copii nu se grăbesc să vorbească să le controleze auzul, să nu le blocheze inițiativele și, mai ales, să fie foarte răbdători. De-abia dacă întârzierea în vorbire este asociată și cu o întârziere în dezvoltarea fizică sau motorie se poate vorbi de probleme serioase. 

Taguri

Comentează știrea

Una
12 decembrie 2012
Arata cu degetul?

Copilul arata cu degetul catre ceea ce vrea? Va duce la obiectul pe care il vrea dar nu il poate lua? Se uita in ochii dvs? Se joaca adecvat - in sensul ca pune masina pe covor si o conduce, sau invarte rotile ore in sir? Atentie - pe fiul meu, diagnosticat cu note autiste, tot o doamna doctor pediatru mi l-a privat de vreo 6 luni de terapie spunandu-mi sa stau linistita ca o sa inceapa el!! "Copilul care nu face traznai nu este un copil normal" - citat din dr. Suiu, medic specialist psihiatrie infantila, Bucuresti

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei