Ce gătim astăzi

de Cuget Liber Joi, 03 Ianuarie 2013 838
Chifteluțe din cartofi. Chifteluțele din cartofi sunt adevărate delicii. Foarte ușor de preparat, pot fi aperitive ideale, servite cu sos iute. Ingrediente: 300 g de cartofi, un ou, 1/2 ceașcă cu făină, jumătate ceașcă cu lapte, sare, piper, o linguriță pătrunjel verde tocat, ulei pentru prăjit. Preparare: Se curăță cartofii cruzi și se rad pe răzătoarea cu găuri mai mari. Se adaugă sare, piper și pătrunjel verde tocat. Separat se face un aluat ca pentru clătite, din făină, ou și lapte, care se amestecă apoi cu cartofii. Se ia din compoziție cu lingurița și se toarnă în uleiul încins. Se prăjesc pe ambele părți.

Paste cu somon. Ingrediente: 500 g spaghete, 250 g somon afumat, 200 ml smântână lichidă, un gălbenuș de ou, 100 ml vin alb sec, o legătură de pătrunjel, 80 g parmezan ras, sare, piper. Mod de preparare: Puneți la fiert spaghetele în apă cu sare conform instrucțiunilor de pe pachet. Într-o tigaie se pun smântâna lichidă cu gălbenușul de ou, parmezanul răzuit, vinul, somonul, sare și piper după gust. Se fierb câteva minute până se leagă sosul. La sfârșit, când se oprește focul, se adugă pătrunjelul. Acest sos se amestecă cu spaghetele. În farfurie se poate adăuga parmezan, după gust.
Budincă de cozonac. Dacă ați făcut prea mulți cozonaci (valabil și pentru panettone sau alte asemenea bunătăți, simpli sau cu umplutură) și nu s-au consumat, nu e un motiv de supărare ci, dimpotrivă, unul de bucurie pentru că din ei s-a inventat această  budincă minunată. Porții: 8-10. Timp de preparare: o oră. Ingrediente: 500 g cozonac vechi, 4 ouă întregi, 4 gălbenușuri, 400 ml smântână dulce, 400 ml lapte dulce, 180 g zahăr, o lingură esență de vanilie (sau 2 plicuri de zahăr vanilat), 100 g stafide (opțional). Preparare: Încingeți cuptorul la 160 de grade (temperatură medie spre mică). Într-o oală, fierbeți laptele cu smântâna dulce la foc foarte mic. Până fierbe laptele, tăiați cozonacul în cuburi mărișoare (cu latura de 2 degete). Într-un vas adânc, bateți ouăle cu gălbenușurile, zahărul și esența de vanilie până zahărul prinde a se dizolva. Turnați câte foarte puțin lapte cald și încorporați-l în ouă. Nu vă grăbiți deoarece riscați să coagulați ouăle. Amestecați treptat tot amestecul de ouă cu cel de smântână. Puneți cozonacul și stafidele într-o tavă (de preferință una antiaderentă). Turnați amestecul de lapte/smântână/ouă peste cozonac, apoi adăugați și stafidele. Lăsați 2-3 minute cozonacul să absoarbă amestecul lichid și amestecați (cozonacul nu trebuie să absoarbă tot lichidul). Introduceți la cuptor pentru 30 de minute la foc mediu spre mic. Budinca este coaptă când s-a legat bine, iar cuțitul introdus în mijloc iese ușor umed. Lăsați să se răcească și scoateți budinca din tavă, care extraordinară atât simplă, cât și cu sosuri de vanilie, de ciocolată sau înghețată.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei