Două fetițe românce ținute ilegal de serviciile de asistență din Suedia

de Madalina PETRESCU Luni, 17 Iunie 2024 408
Titus Corlăţean, președintele Comisiei pentru Politică Externă, solicită Guvernului suedez o reacție „foarte rapidă" pentru a opri detenția „absolut ilegală și abuzivă" a două minore cu cetățenie română, ai căror părinți locuiesc în Suedia.

„Facem un apel la raționalitate și la reacție foarte rapidă din partea Guvernului suedez, pentru a da curs solicitărilor absolut îndreptățite de a stopa situația acestor fete. Este absolut inacceptabil ce se întâmplă, când o fetiță de 12 ani ajunge să folosească otravă, ajunge să-și dorească să-și pună ștreangul de gât, ajunge să-și taie venele de la mână sau să folosească un cuțit.

Este o chestiune inacceptabilă care nu credeam că se poate întâmpla într-un stat democratic așa cum este Suedia. Așteptăm un răspuns foarte rapid din partea statului suedez", a precizat Titus Corlăţean luni, într-o conferință de presă comună cu deputatul Ben-Oni Ardelean, preluată de Agerpres.

Senatorul a detaliat cazul familiei Samson, ai cărei copii, Sara și Diana, au fost luați în decembrie 2022 de către asistența socială suedeză. Titus Corlăţean a explicat că situația a pornit de la o dispută între Sara și părinții ei privind achiziția unui smartphone și a unui set de machiaj, ceea ce a dus la o plângere falsă de abuz.

Deși investigațiile poliției au concluzionat că nu există dovezi de abuz, fetele rămân în custodia serviciilor sociale suedeze, iar separarea lor de familie continuă să le afecteze grav starea psihică.

„Solicităm Guvernului suedez să asigure respectarea cu strictețe a angajamentelor internaționale ale Suediei și să repatrieze imediat cele două fete, care sunt deținute ilegal", a adăugat Titus Corlăţean, subliniind că România este pregătită să colaboreze cu autoritățile suedeze pentru soluționarea acestui caz și pentru repatrierea minorilor.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei