Autorităţile spaniole, primele măsuri de amnistie pentru separatiştii catalani

de Sorin MIHALACHE Miercuri, 26 Iunie 2024 92
Un fost membru al guvernului regional catalan şi un poliţist au devenit primii beneficiari ai legii amnistiei separatiştilor catalani, adoptată luna trecută, dar blocată în sistemul judiciar spaniol, informează agenţia AFP.
Înalta Curte de Justiţie a Cataloniei a decis să pronunţe stingerea răspunderii penale pentru Miquel Buch, fost consilier/ministru de Interne în guvernul Cataloniei şi pentru un ofiţer de poliţie.
Peste 400 de separatişti, condamnaţi sau puşi sub acuzare pentru diverse infracţiuni ce decurg din declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei în 2017 şi din evenimente anterioare şi posterioare, speră să beneficieze de această lege adoptată de Parlamentul Spaniei pe 30 mai, dar a cărei aplicare a întâmpinat multe obstacole juridice.
Buch a fost condamnat, anul trecut, la patru ani şi jumătate de închisoare pentru delapidare şi prevaricare deoarece a angajat în 2018 şi a plătit din fonduri publice un membru al poliţiei catalane pentru a servi drept gardă de corp pentru liderul încercării de secesiune eşuată a Cataloniei din anul precedent, Carles Puigdemont, în timp ce acesta se afla în exil în Belgia. Acest ofiţer, Lluis Escola, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru această infracţiune.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei