De ce e bine să avem mușetel în casă

de Cuget Liber Vineri, 02 August 2013 204
Una dintre cele mai cunoscute și folosite plante medicinale în nenumărate situațiI, pornind de la indigestie și până la insomnie, rămâne banalul mușețel. Iată formele în care poate fi utilizat ca leac: 
Cataplasmele cu infuzie concentrată, preparată din 3 linguri de flori la 250 ml de apă, sunt recomandate tot în leziunile vasculare sau cronice. Ca și băile, acestea sunt foarte eficiente, deoarece permit substanțelor active din plantele terapeutice să acționeze direct pe locul afectat. Infuzia, în apa de baie: Infuzia sau ceaiul de mușețel este un remediu natural folosit de ani de zile pentru tulburări digestive, de somn sau intoxicații alimentare. Rețeta clasică: o lingură de flori la o cană cu apă fierbinte, din care este bine să bei 2-3 căni pe zi până la dispariția simptomelor. De asemenea, infuzia de flori de mușețel poate fi folosită și extern în băi locale ori generale sau sub formă de comprese. Băile locale cu infuzie de mușețel sunt recomandate persoanelor care au leziuni vasculare acute sau cronice: Se pun aproximativ 50 g de flori, tulpină și frunze într-un tifon, care se lasă la infuzat timp de 15 minute într-un vas acoperit, cu 4-5 litri de apă fierbinte. Temperatura apei de baie trebuie să fie de maximum 40 de grade Celsius. Băile generale cu infuzie de mușețel sunt indicate atunci când nu poți dormi sau ai stare de agitație, dar și atunci când ai o infecție sau o inflamație a pielii, pentru că sunt un remediu foarte eficient, deoarece substanțele active din mușețel ajung prin piele foarte repede în circuitul sangvin. Poți pune decoct concentrat (30-50 g la un litru de apă) direct în apa de baie sau poți fierbe planta mărunțită în­tr-un tifon în 5 litri de apă timp de 5 minute.
Tifonul cu tot cu apă se varsă în cada de baie. Este nevoie de 5 litri de decoct la o cadă obișnuită de baie. Înainte de baia terapeutică este recomandat să faci un duș, pentru a îndepărta sebumul și depunerile de la nivelul pielii, care astupă porii. Compresele se pun cât sunt fierbinți, dar suportabile și se schimbă ori de câte ori se răcesc puțin, pentru a menține o temperatură cât de cât constantă. Poți înfășura compresa cu un tifon ori cu hârtie cerată, în ideea de a păstra temperatura. Gargara cu infuzie (3 lin­guri de flori la o cană cu apă) este recomandată de specialiști persoanelor care au gingivită. Infuzia se ține în gură timp de câteva minute. Se repetă de 4-5 ori pe zi. Dacă ai un abces dentar, procedura se repetă la fiecare oră. Uleiul de mușețel, calmant: Mai puțin cunoscut decât infuzia, uleiul de mușețel este un remediu foarte bun, folosit mai ales în băi sau în masaj. Acesta se prepară din ulei de floarea-soarelui și alcool. Mai exact, florile de mușețel se îmbibă cu alcool concentrat (cât să fie acoperite) și se păstrează într-un vas închis, la întuneric, până la 12 ore. Se adaugă ulterior uleiul de floarea-soarelui, după care se fierbe pe baie de aburi timp de 2-3 ore. Se lasă să se răcească, se strecoară și se trece în sticle închise la culoare, care se pot închide ermetic. Uleiul astfel preparat ar trebui păstrat la loc răcoros, întunecos. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei