Terorizați de haita de câini "părăsiți" a vecinului

de Florica ZDRU Sâmbătă, 14 Iulie 2012 1072
O femeie și-a exasperat vecinii din cauza numărului mare de câini pe care îi crește în curte. Oamenii susțin că se chinuie de ani de zile s-o convingă să renunțe la "crescătoria" de câini, mai ales că nu mai locuiește la adresa respectivă. Nici intervenția primăriei nu a fost de natură să-i scape de coșmarul lătratului și al mirosurilor pestilențiale.
"Locuiesc pe strada Turda, lângă Universitatea «Ovidius» de pe b-dul Mamaia. La numărul 26 nu locuiește nimeni, mai vine din când în când o bătrână, care le dă să mănânce câinilor din curte. Este o târlă întreagă de câini, mari și mici (dintre care doi sau trei sunt din rasa «Lup»), care stau mai tot timpul nemâncați. În câteva rânduri s-au mâncat la propriu între ei, s-a întâmplat asta de cel puțin trei ori. În curte este o mizerie de nedescris, bătrâna adună de peste tot gunoaie pe care le depozitează în curte. Curtea este plină de șobolani care au ajuns și în curțile vecine, inclusiv în curtea mea. Nu știu cui să mă adresez, văd că Primăria Constanța nu dă doi bani pe probleme de genul acesta. Treceți să vedeți cu ochiii voștri!" -ni s-a plâns, disperat unul dintre vecini.
La atac, fără motiv!
Nici nu ne-am apropiat bine de adresa respectivă, că o haită de câini, mai mari și mai mici, s-au repezit din toate colțurile curții, năpustindu-se cu furie asupra gardului, gata să-l rupă, lătrând cât îi țineau puterile, cu toate că nu au fost în niciun fel incitați. Medicul veterinar Gheorghiță Mureșanu ne-a explicat că motivele cele mai comune ale lătratului obsesiv sunt plictiseala și singurătatea. "Vecinii v-au atras atenția că animalul dum-neavoastră de companie latră tot timpul cât sunteți plecat la muncă sau lipsiți de acasă? Dacă da, ar trebui să luați în considerare ipoteza de a lăsa câinele pe timpul zilei la un cunoscut sau într-un centru special de găzduire zilnică a câinilor, unde există o mulțime de activități care să-l țină ocupat pe câinele zgomotos" -ne-a mai spus medicul, atrăgând atenția că aceasta ar fi soluția civilizată la care ar trebui să apeleze cei care se pretind iubitori de animale. Ce se întâmplă în realitate, știm prea bine. "Nu poți să spui că iubești animalele dacă nu le asiguri condiții decente. A crește un animal implică o enormă responsabilitate. Nici legislația nu permite ca animalele să fie chinui-te!", ne-a mai spus veterinarul.
"Asta se cheamă iubire de animale?"
O altă vecină ne-a povestit că proprietara locuiește la bloc, iar seara vine să hrănească animalele. Pe tot parcursul zilei, însă, toată zona este terorizată de lătratul zgomos, dar și de mirosurile pestilențiale: "Este foarte cald, câinii sunt agitați, râcâie la casă. Avem copii mici, nu se pot odihni. Câini a avut dintotdeauna, însă la un moment dat a locuit fiică-sa aici, avea grijă de animale, era curat. De vreo doi ani, de când nu mai stă nimeni, e jale. Am auzit că are câini și la bloc!", ne-a spus o altă vecină. "Toți iubim animalele, însă ce se întâmplă aici n-are nicio legătură cu așa ceva. Sunt prea mulți, prea singuri, prea agitați, e prea multă mizerie, zgomot, miros insuportabil. Cum aud o mișcare încep corul de lătrături. Din păcate, n-avem ce face, cu vecina nu se poate discuta civilizat. Au mai venit de la primărie, dar nu s-a schimbat nimic", ni s-a plâns și Vasilica Beșciucă.
"Să se implice Protecția Animalelor!"
Contactat, Ziadin Murat, președintele Asociației Chinologice Constanța, a precizat că dacă vecinii acuză disconfort, dacă bunăstarea animalelor este în suferință, obligate să intervină sunt Primăria și Direcția Sanitar Veterinară: "Noi nu putem singuri, din partea asociației, să ne implicăm, dar dacă suntem solicitați, putem ajuta".
Ce e de făcut?
Pentru ca situația să fie verificată la fața locului și în prezența proprietarului, de la primărie ni s-a spus că oamenii trebuie să se adreseze cu o petiție scrisă la biroul de reclamații din City Park sau să sune la 0241.55.00.55. Și procedura Direcției Sanitar Veterinare impune o sesizare scrisă, depusă la sediul instituției din șoseaua Mangaliei 78 (telefon 0241.682119). Oamenii speră însă că urmare acestui semnal "tipărit", instituțiile abilitate se vor autosesiza.
v v v
Întrucât proprietara nu a putut fi contactată, îi transmitem că o așteptăm la redacție pentru a-și prezenta punctul de vedere în legătură cu cele susținute de vecini.
Taguri

Comentează știrea

MIRUNA
14 iulie 2012
ROMANII SI ROMANIA, UN LOC UNDE OAMENILOR LI SE PARE FIRESC SA STEA HAITE DE CAINI LIBERI, SA TINA CAINII CHIAR SI PROPR PERSOANALA LIBERI SA TEROIZEZE AUDITIV PE VECINI, DECI CUM POTI SA O CARACTERIZEZI DECAT CA TARA PRIMITIVA,IAR

Macar astia sunT intr o curte, ganditI va ca sunt mii de caini lasati liberi de primaria si ecarisajul lui pastaIe!::))

MIRUNA
14 iulie 2012
In occident era amendata pt caini galagiosi da r noi cum dracu sa respectam vreo lege a bunului simt?

ROMANII SI ROMANIA, UN LOC UNDE OAMENILOR LI SE PARE FIRESC SA STEA HAITE DE CAINI LIBERI, SA TINA CAINII CHIAR SI PROPR PERSOANALA LIBERI SA TEROIZEZE AUDITIV PE VECINI, DECI CUM POTI SA O CARACTERIZEZI DECAT CA TARA PRIMITIVA,IAR CTA PRINTRE CELE M PRIMITIVE ORASE ALE TARII

fotografa amatoare
14 iulie 2012
expozitii de caini

Haitele de caini traiesc libere in toate zonele Constantei, nu numai pe strada Turda. O haita celebra este crescuta de badyguarzii platiti din bani publici chiar in preajma muzeului de arta unde primesc resturi de mancare la fiecare schimb de paznici umani (sunt doua posturi de paza la 10 metri unul de altul sic!! iar la amandoua sunt angajati barbati si femei cu multe kilograme in plus si pachete consistente cu mancare) si apa proaspata in recipientele de plastic asezate la vedere, unul chiar la intrarea in muzeu. Cainii sunt aceiasi de ani de zile si stau tolaniti toata ziua, indiferent de anotimp, in preajma vajnicilor aparatori umani de care n-ar fi nevoie daca s-ar instala o banala camera video. Ca sa se dezmorteasca, paznicii patrupezi si bipezi fac impreuna patrulari in perimetru, unii isi ling genitalele, altii isi aprind o tigara si realizeaza impreuna imagini memorabile din care am pastrat si eu cateva in format jpg in ultimii ani. Toamna trecuta am asistat in plina zi la un atac al patrupedelor, in numar de 5 sau 6, asupra unui trecator care alerga, probabil ca facea jogging si am ramas stupefiata de indiferenta paznicilor bipezi care s-au indepartat practic de acolo in loc sa intervina. Trecatorul a scapat refugiindu-se pe carosabil, la adapostul traficului si claxoanelor iar o ora mai tarziu un paznic biped a oferit resturile pachetului cu mancare patrupezilor. Va las sa reflectati macar asupra acestor teme: nivelul de civilizatie, utilitatea cheltuielilor publice si siguranta cetateanului.

zoro
14 iulie 2012
caini

sunt multi caini si la poarta 6

Alte știri din sectiunea Cetățenești

Ultima oră

Titlurile zilei