14 ani fără marele actor constănțean, Jean Constantin

de Madalina PETRESCU Duminică, 26 Mai 2024 591
Pe 26 mai se împlinesc 14 de ani de când îndrăgitul actor Jean Constantin a murit, la vârsta de 81 de ani, în apartamentul său din Constanța.

Se pregătea să meargă la o întâlnire cu prietenii săi, pescarii din Portul Tomis, dar din păcate nu a mai apucat. Maestrul avea o barcă denumită după numele mamei sale, Caliopi, și la bordul căreia ieşea în larg ori de câte ori timpul îi permitea.

În memoria celui care a fost Jean Constantin, prietenii lui pescari din Portul Tomis organizau o ceremonie urmată, la fel ca în fiecare an, de o ieșire în largul mării unde se aruncă o coroană în amintirea prietenului lor. După cum scrie adevărul.ro, în ceilalţi ani, pe panglica funerară era scris ‘Pe toată America nu dau eu Constanţa mea', acesta fiind unul dintre versurile melodiilor cântate de Jean Constantin.

Marele actor era preşedintele Asociaţiei Pescarilor din Constanţa – „Albatros'

„Ne vedeam foarte des în ultimii ani. Aici era locul lui de relaxare. Vara veneau actorii pe litoral şi aveau spectacole, iar mulţi îl vizitau aici, la pescari. S-a născut actor, a trăit actor, a murit actor', declara pentru sursa citată Mihai, unul dintre pescarii din Portul Tomis.

Jean Constantin s-a născut la 21 august 1927, la Techirghiol, într-o familie cu nouă copii, din mamă grecoaică (Caliopi) şi tată macedonean sârb (Dumitru), actorul fiind cel mai mic dintre băieţi.

„Eram şapte copii la părinţi şi era foarte greu. Tata a fost arhitect şi avea de făcut nişte clădiri la Bucureşti şi am stat cu dânsul vreo trei-patru ani. Şi apoi m-am mutat înapoi la Constanţa”, spunea actorul, ani mai târziu.

Jean nu va avea studii de teatru deși va juca pe scena Teatrului Fantasio din Constanța timp de aproape 30 de ani între 1957 și 1985, bifând 39 de premiere. Piesa „Săracul Gică” avea să se joace în 1.500 de reprezentații.

A jucat în peste 70 de filme făcând naveta București - Constanța. Faima a cunoscut-o când a jucat în cele trei serii din filmul „Brigada Diverse”.

Apoi a făcut furori și prin personajele interpretate inimitabil din seriile cu Mărgelatu, comisarul Moldovan, Ardelenii, în „Nea Mărin miliardar” și serialul tv „Toate pânzele sus”, ca să enumerăm doar câteva.

„Mi-am câştigat popularitatea datorită filmelor. În filme nu m-a dublat nimeni niciodată. Am sărit de pe cal, de pe vapor…. Pe mine nu m-a lansat televiziunea, ca pe alţi colegi. Am apărut la televizor doar de câteva ori”, mărturisea actorul.

În adolescență a fost hamal în portul Constanța, alături de viitorul mare actor, Ilarion Ciobanu. Joacă împreună o piesă pentru muncitorii din port. Se chema „Pentru libertate”.

A urmat Şcoala de arte şi meserii din Bucureşti, unde a mers pe specializarea „desen tehnic“. Apoi, tatăl său, arhitect fiind, l-a luat să lucreze cu el şi i-a găsit tot felul de slujbe: cofetar, ajutor de zidar sau creator de modele de pantofi din pânză.

Dar chemarea spre actorie, spre filme și scenă a fost prea mare penru a nu-și urma vocația. A fost conștient că era ales de regizorii care aveau nevoie de „o pată de culoare” în film.



Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei