"Amendarea" Legii învățământului universitar a debutat promițător. Actualii rectori mai pot sta 10 ani

de Simona ANGHEL Marţi, 02 Mai 2023 12057
După două săptămâni de intense dezbateri pe marginea Legilor învățământului preuniversitar, pentru care s-au depus amendamente cu sutele din partea formațiunilor de diferite culori politice, proiectele Legilor Educației vor fi votate în plenul Camerei Deputaților, urmând ulterior dezbaterile pe amendamente și în comisia de învățământ din Senat și apoi un vot în Senat. Dacă proiectele legilor trec de Parlament până în toamnă, ar urma să fie aplicate chiar din anul școlar 2023-2024.
Printre cele mai controversate amendamente votate se numără reintroducerea exmatriculării, modificarea admiterii în învățământul liceal, dar și problema privitoare la mandatele rectorilor.
Dezbaterea amendamentelor pe marginea Legii învățământului preuniversitar în Comisia de învățământ din Camera Deputaților s-a încheiat pe 26 aprilie cu o decizie care vine în contradicție cu solicitarea Consiliului Național al Elevilor și a Federației Naționale a Părinților. Este vorba despre eliminarea examenului de admitere la liceu, organizat ulterior examenului de Evaluare Națională, din proiectul de lege a învățământului preuniversitar.
Dacă, inițial, în proiectul legii se stipula un procent de 60%, deputații au votat amendamentul care va permite ca, pe lângă Evaluarea Națională, elevii de clasa a VIII-a să dea examen de admitere la un liceu, pentru 50% dintre locuri, dacă unitatea de învățământ își dorește acest lucru. Prima generație care ar da acest examen de admitere este cea care intră în clasa a V-a în anul școlar viitor, în cazul adoptării legii până în toamnă.
Reamintim că, în articolul din „Cuget Liber” intitulat „Potențiala dublă admitere la liceu, considerată o «eroare catastrofală», care va alimenta industria meditațiilor”, directori constănțeni declarau că nu vor organiza un asemenea concurs. De altfel, prof. Gheorghe Rădulescu, fost director general în Ministerul Educației, declara că două examene pentru un elev de 14 ani sunt imposibil de acceptat. „Nu e prevăzut în literatura pedagogică și nu există în practica niciunei țări. Dacă liceul care organizează concurs propune alte discipline, părinții trebuie să se pregătească pentru patru meditații”.
Săptămâna aceasta continuă dezbaterile pe marginea amendamentelor la Legea învățământului universitar.
La finele săptămânii trecute a fost aprobat amendamentul PSD la proiect care a propus ca actualii rectori care vor fi în funcție la intrarea în vigoare a proiectului legii învățământului universitar să rămână la conducerea universităților pentru încă două mandate de câte 5 ani fiecare, în dauna propunerii Ministerului Educației, care prevedea să se ia în calcul și mandatul în derulare la intrarea în vigoare a legii, la numărul maxim.

Taguri

Comentează știrea

Un cetatean
2 mai 2023
Afaceri

S-a ales praful și de învățământul universitar! Cu cat un șef sta mai mult pe funcție, cu atât gașca sau clanul conducator din jur se pietrifica și virusează moral orice încercare de evoluție, de progres. Stați fraților pe viata!!ca și asa studentii vin numai sa ia diplomele iar voi ii înmatriculați și ii mai vedeți la final de ciclu. Toată lumea știe adevarul și nimeni nu se gândește la viitorul acestei tari ori la irosirea salbatica a fondului public financiar. Bani sa le iasă, fără număr și norme peste norme didactice, ca în rest nu conteaza nimic.

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei