Duminică, sărbătoare mare. Tradiții de Paștele Catolic

de Simona ANGHEL Duminică, 31 Martie 2024 19679
În 2024, Paștele Catolic se sărbătorește pe data de 31 martie. La fel ca Paștele Ortodox, cel catolic comemorează Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, după răstignirea Sa din Vinerea Mare.
Duminica Învierii este una dintre cele mai mari sărbători din creștinism, deoarece Iisus a pătimit pe cruce pentru a scăpa lumea de răul făcut prin oamenii care L-au rănit.
Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține de două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu dată schimbătoare – luna plină. Acesta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.
În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Catolicii se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian.
Cum se sărbătorește Paștele Catolic?
Duminica Paștelui Catolic este marcată prin discursul lui Papa Francisc în Piața Sfântul Petru, din Vatican. Acesta apare în fața a mii de credincioși, pentru a rosti în zeci de limbi tradiționalul mesaj de Paște și binecuvântarea. Discursul lui începe cu „Urbi et Orbi”.
Urbi et Orbi se traduce „Către cetate și către lume”, făcând referire la Roma. Această expresie era folosită adesea în Imperiul Roman, atunci când se începeau diverse adresări oficiale. Papalitatea a adoptat această formulă, fiind folosită atât pentru discursurile către Cetate, cât și către întreaga lume catolică. În prezent, construcția Urbi et Orbi este folosită pentru a deschide mesajul oficial al Papei, de Crăciun și de Paștele Catolic. Mai poate fi utilizată și cu alte ocazii excepționale.
În România se practică și alte tradiții de Paștele Catolic:
• vânătoarea de ouă în grădini sau case;
• stropitul fetelor nemăritate – un obicei care se practică în multe dintre satele din Ardeal;
• dăruirea și ciocnitul ouălor;
servirea preparatelor tradiționale de Paște: pască, miel, ouă roșii etc. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei