"Educația pentru sănătate", ca disciplină de studiu în școlile constănțene

de Andreea PERHAIȚĂ Marţi, 30 Mai 2017 246
Peste 400 de elevi din școlile constănțene, dar și din alte județe s-au întrecut, în week-end, la faza națională a concursului "Educație pentru sănătate". Evenimentul a fost organizat de Colegiul Național de Arte "Regina Maria" Constanța, în parteneriat cu Inspectoratul Județean Constanța și Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța.

Ajunsă la cea de-a VII-a ediție, com-petiția este inclusă în Calendarul Activităților Educative Regionale și Interjudețene 2017 și cuprinde secțiunile de colaj, fotografie, afiș și secțiunea științifică. La colaj, au participat 27 de elevi de la clasa pregătitoare și clasa I, la secțiunea fotografie, au fost înscrise 60 de lucrările ale elevilor de la clasele II – VI, iar la secțiunea afiș au participat 88 de elevi din clasele a VII-a și a VIII-a și 91 de elevi din clasele IX – XI, însumând 267 de lucrări. De asemenea, la secțiunea științifică, au participat 72 de elevi din clasele a VII-a și a VIII-a și 80 de elevi de clasele a IX - XI, din Botoșani, Caraș-Severin, Galați, Harghita, Tulcea, Vaslui, Neamț, Vâlcea, Gorj, Suceava, Brăila, Constanța și din municipiul București.

Subiectele pentru proba științifică (clasele VII - XI), atât rezolvarea de itemi, cât și proba de creație, au fost propuse, ca în fiecare an, de partenerii de la DSPJ Constanța, iar pentru realizarea colajelor, a fotografiilor și a afișelor elevii au pus în evidență temele de anul acesta: "Sunt un copil sănătos, cresc fericit!", "Sunt un adolescent vesel și sănătos!", "Veselie, bucurie = Sănătate, Veselie pentru sănătate!".

"Înainte de a exista ca etapă națională și de a fi înscris acest concurs în CAEN / CAERI, avem experiența celor trei etape județene, fiind o inițiativă a Biroului de Programe de Promovare a Sănătății și Educației pentru Sănătate din DSPJ Constanța ce a avut dintotdeauna sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Constanța. Competiția a fost transformată în concurs național la inițiativa doamnei profesor Victoria Dorobanțiu, de la Colegiul Național de Arte «Regina Maria» Constanța. Important este că există interes pentru educația pentru sănătate care înseamnă, de fapt, educație pentru viață. Educația pentru sănătate nu face parte numai din ceea ce se cheamă medicina omului sănătos (pentru a preveni îmbolnăvirile), ea face parte și din medicina omului bolnav (pentru diagnosticarea precoce a bolii și pentru prevenirea complicațiilor) și, de asemenea, face parte din medicina omului convalescent care a trecut prin boală (pentru prevenirea recidivelor și pentru recuperare și reinserție socială). Este important ca educația pentru sănătate să devină o disciplină de studiu pentru toate nivelurile de învățământ, de la grădiniță până la absolvirea facultății", este de părere dr. Loti Popescu, reprezentantul DSPJ Constanța.

Taguri

Comentează știrea

Elev
30 mai 2017
Mda

Da, ar trebui sa devina disciplina obligatorie, dar nimeni nu face nimic pentru asta...

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei