În comuna Mihail Kogălniceanu se reia organizarea tradiționalului „Botez al Cailor”

de Simona ANGHEL Vineri, 06 Ianuarie 2023 749
Anul trecut, din cauza contextului pandemic, generat de COVID-19, Primăria și Consiliul Local al comunei Mihail Kogălniceanu hotărau să renunțe la tradiționala sărbătoare a „Botezului Cailor”, eveniment ce coincide cu Boboteaza.
Iată că, printr-un anunț al autorităților locale din Kogălniceanu postat pe pagina de FB, locuitorii sunt invitați vineri, 6 ianuarie, în curtea Centrului pentru Tineret, începând cu ora 11, pentru reluarea acestei manifestări. În aceeași zi, evenimentul se va sărbători și în satul Piatra, începând cu ora 13,30.
Vor avea loc tradiționalele concursuri ale celor trei secțiuni: frumusețe, atelaj și viteză, la finalul cărora câștigătorii vor fi premiați.
„Vă așteptăm să admirăm și să aplaudăm împreună noblețea, grația, blândețea, puterea, forța și demnitatea cailor”, transmite primarul Ancuța Daniela Belu.
Obiceiul numit Boboteaza Cailor sau Botezul Cailor apare în urmă cu peste un secol, în special în zona Olteniei, Munteniei și Dobrogei. Calul este parte importantă din viața de zi cu zi a țăranului român din cele mai vechi timpuri și calul devine astfel un membru al familiei, încât trebuie botezat de către preot.
Fenomen destul de important la sfârșitul secolului XIX, istoricul Nicolae Iorga îl explică în cartea sa numită „Istoria Românilor în Chipuri și Icoane”, publicată în 1905: „Un număr de cai cu arșale scumpe, împodobite cu aur și mărgăritare, sunt aduși de oamenii Comisului celui Mare, în mijlocul uimirii bucuroase a poporului. Un călător a văzut în Moldova, la 1647, douăzeci și patru de cai foarte frumoși pe cari Mitropolitul îi stropi cu aghiasmă. Străinii ce înconjurau pe Mihai Viteazul la 1600 avura prilejul să-i vadă serbând astfel prin stropirea binecuvântătoare a cailor Boboteaza acelui an unic, în Alba-Iulia, capitala Ardealului supus Românilor”.
Caii erau frumos împodobiți și aduși de Bobotează în fața bisericii unde erau stropiți cu apă sfințită pentru a fi sănătoși în tot acel an. Un animal ferit de boli însemna implicit recolte bune și prosperitate pentru proprietarii calului. Obiceiul arhaic a fost susținut și de preoți, ca un semn de sprijinire a comunității. 
Taguri

Comentează știrea

Gabi
6 ianuarie 2023
cai

"Cu apă sfințită se stropesc şi animalele din gospodărie: oile, porcii şi boii, animale binecuvântate de Dumnezeu. În schimb, nu se împrăștie agheasmă peste cai şi peste iepuri, care se pot preface în diavoli." Este un paragraf din articolul dvs publicat tot azi "Ce este bine să dai de pomană de Bobotează? Tradiții și obiceiuri transmise din generație în generație" ... si acum intrebarea mea: este bine sau nu sa stropesti caii cu agheazma?

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei