Modificări majore la concursul de Titularizare 2024. IȘJ va stabili viabilitatea postului

de Simona ANGHEL Joi, 25 Ianuarie 2024 3548
Odată cu publicarea normelor metodologice privind întocmirea proiectului și a planului de încadrare a personalului didactic de predare, viitorii candidați au putut descoperi că au intervenit o serie de modificări în ceea ce privește titularizarea din acest an, cea mai importantă fiind aceea că școlile nu mai pot stabili pe ce perioadă scot posturile la concurs.
Cu certitudine, această decizie a fost motivată și de convingerea ministrului Educației că în zonele considerate greu atractive nu se mai scot posturile la concurs de teamă că se ocupă și apoi acei profesori pleacă.
Mai mult, profesorii care se titularizează în vara 2024 vor fi obligați să predea în școala în care au luat postul cel puțin un an școlar, deci să nu se mai poată detașa de la o unitate la alta.
O altă noutate prevăzută de Legea Educației 198/2023 se referă la catedre vacante viabile din cel puțin o jumătate de normă didactică de predare, conform art. 177: „În vederea ocupării prin concurs național unic, catedra este constituită din cel puțin o jumătate de normă didactică de predare (...), la nivelul uneia sau mai multor unități de învățământ preuniversitar. Procedura de constituire a posturilor didactice la nivelul sistemului de învățământ preuniversitar se aprobă prin ordin al ministrului Educației”.
După cum deja se știe, viabilitatea posturilor înseamnă perioada pe care se poate încheia un contract de muncă pe acel post. Când viabilitatea unui post este de 4 ani sau mai mare, atunci acel post devine titularizabil, iar cel repartizat în urma concursului încheie contract pe perioadă nedeterminată.
Pentru a putea participa la ședințele de repartizare, candidații trebuie să obțină minimum nota 7 la proba scrisă de la Titularizare 2024. Totodată, pentru a deveni suplinitori, candidații trebuie să obțină cel puțin nota 5.
Proba scrisă a concursului de angajare în învățământ va avea loc anul acesta pe 17 iulie, calendarul desfășurării acestei importante etape începe pe 8 mai cu înscrierea candidaților, iar pe 29 mai debutează inspecțiile.
La Titularizare 2024, profesorii suplinitori pierd postul dacă sunt eliminați din concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă, potrivit metodologiei de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025. De asemenea, profesorii sancționați cu desfacerea contractului de muncă nu mai pot preda pentru șapte ani școlari, conform metodologiei de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025, document publicat în Monitorul Oficial.
Reamintim că la proba scrisă a concursului de Titularizare din 2023 s-au înscris 1.071 de candidați din județul Constanța. După contestații, 348 de candidați constănțeni obținuseră note mai mari sau egale cu 7.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei