Orașul de Floci, unde s-a născut Mihai Viteazu

de Cuget Liber Sâmbătă, 13 Octombrie 2012 868
Dacă uriașa Insulă Mare a Brăilei nu oferă prea multe turistului în căutare de peisaje spectaculoase, există câteva insule românești superbe, pe care se pot petrece clipe unice.

Prima propunere este Balta Ialomiței, insulă de pe cursul inferior al Dunării, "împărțită" de județele Ialomița și Călărași. Aici se găsesc întinse păduri de plop, sălcii uriașe și o salbă de lacuri. De asemenea, turiștii sunt surprinși de o adevărată grădină zoologică, cu căprioare și iepuri, iar zgomotele păsărilor îi însoțesc mereu.
Insula nu dispune de spații de cazare, însă o noapte la cort este extrem de plăcută aici, de primăvara până toamna. Dacă vreți totuși un pat, puteți apela la oamenii din Bordușani, unde veți fi primiți cu mai puțin de 40 de lei pe noapte. Pe insulă se află și ruinele unuia dintre cele mai înfloritoare târguri din Țara Românească. Orașul de Floci, locul unde s-a născut Mihai Viteazul, a fost introdus în circuitul turistic după ce săpăturile arheologilor au scos din nou la lumină o biserică, un atelier pentru prelucrarea oalelor, un depozit de mărfuri și câteva cimitire.
Viața pe insulă este însă cu mult mai veche. Pe cea mai înaltă colină de pe insulă se află șantierul arheologic Popina Bordușani, acolo unde au fost descoperite vestigii din secolul al VI-lea î.Hr.
O altă insulă turistică este Popina, de pe lacul Razim. Este o insulă mică, de doar 98 de hectare, pe care se găsesc câteva izvoare termale. Se pare că insula prezentată de istoricul grec Ptolomeu sub numele de Eukon este chiar Popina. Insula Popina, alături de întreg litoralul de la lacul Sinoe până la locul insulei, a fost vatra din care a evoluat civilizația Hamangia.
Fiind o zonă izolată, pe insulă s-au putut conserva numeroase specii de plante ierboase din stepa dobrogeană, un drum pe insulă fiind o excursie într-un alt tip de natură. Nuferii sunt superbi, iar stolurile de păsări sunt prezente peste tot. Un film documentar dedicat insulei este "Balena de piatră", realizat de regizorul Ion Bostan în 1985.
Insula Șimian, de pe Dunăre, se află în aval de hidrocentrala Porțile de Fier, între România și Serbia. Insula, locuită încă din neoliticul mijlociu, beneficiază astăzi de prezența unor elemente turistice mutate de pe insula Ada Kaleh în anii 60, înainte de construirea lacului de acumulare Porțile de Fier. Din păcate pentru insula Șimian, aceste obiective au fost lăsate de izbeliște, nefiind valorificate turistic.
În total, România are 54 de insule, cele mai multe de foarte mici dimensiuni.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei