Profesorii sunt furioși pe ministrul lor: „Modifică învățământul la televizor și apoi în Monitor!”

de Simona ANGHEL Marţi, 01 Februarie 2022 1803
Cu doar câteva ore înainte de expirarea termenului de depunere a dosarelor pentru burse școlare (31 ianuarie 2022), în baza noilor prevederi ale Ordinului 5870/22 decembrie 2021 (publicat în Monitorul Oficial nr. 8/4 ianuarie), ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, într-o intervenție la postul de televiziune Digi24, că termenul va fi prelungit cu o săptămână, noua dată limită fiind 7 februarie (la închiderea ediției, am primit un comunicat din partea Ministerului Educației, cu precizarea că termenul a fost prelungit, de fapt, cu două săptămâni, termenul nou fiind de 14 februarie).
Reamintim că, în urma numeroaselor nelămuriri semnalate de elevi și părinți, Consiliul Național al Elevilor a solicitat cu fermitate Ministerului Educației să transmită de urgență către inspectoratele școlare din țară și către toate unitățile de învățământ preuniversitar clarificări cu privire la modalitatea de acordare a burselor de merit și de ajutor social, în așa fel încât noile criterii să fie aplicate unitar.
Printre cele mai frecvente nelămuriri se numără:
• clarificarea mediei în baza căreia se acordă bursa de merit în semestrul al II-lea al anului școlar, cu referință la anul școlar trecut sau la media primului semestru; explicarea sintagmei „revizuite semestrial”;
• bursa de ajutor social oferită elevilor din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu nu este condiționată de venitul familiei, dar multe școli interpretează eronat această prevedere;
• elevii care nu s-au încadrat în primul semestru al anului școlar în criteriile de acordare a bursei de ajutor social pot solicita acest tip de bursă începând cu cel de-al doilea semestru, dar, de asemenea, acest lucru nu este clar stipulat și creează confuzii.
Organizaţia solicita ca noile criterii generale de acordare a burselor să poată fi aplicate începând cu anul şcolar 2022-2023, în aşa fel încât să fie evitată o destabilizare a întregului proces.
De asemenea, mai multe asociații de elevi din Constanţa, Bacău, Vâlcea, București, Ilfov, Maramureș și Timiș acuzau că ordinul „a fost publicat peste noapte, din pix", fără ca proiectul să fie pus în dezbatere publică, fiind astfel încălcate principiile transparenței decizionale și anunțau că îl vor ataca în instanță.
„Fiecare școală interpretează în felul ei, fiecare ce și cum înțelege”
Pe de altă parte, profesorii sunt de părere că era necesară această extindere a termenului, pentru că mulți dintre cei care preiau, precum și dintre cei care depun dosarele sunt indisponibili din cauza Covidului. „Erau bune chiar două săptămâni!”, a spus un profesor.
Dar cel mai tare au fost deranjate cadrele didactice de faptul că această modificare în depunerea dosarelor a fost anunțată la televizor, înainte de a fi publicată în Monitorul Oficial.
”Înainte de a da declarații la posturile de televiziune, ne-am bucura să apară ordinul de ministru!”.
„Iar a schimbat modificarea la Digi 24!!! Câți profesori se uită la Digi duminică seară? Premierul să ia act că ministrul a emis un document greșit!!”.
„Ne-au zăpăcit cu ele. Mai bine adăugau 100 de lei la alocație și se economisea atâta alergătură pentru niște firimituri... se păstrau doar bursele de merit de la 9 în sus”.
„Praf în ochi, firimituri, hârtii, alergătură... pentru nimic! Bine scria cineva aici la comentarii mai bine adăugați 100 lei la alocații, era mai corect așa. Am depus dosarul pentru bursă și nu s-a uitat nimeni dacă e complet, după ce se adună cu sutele.. se mai uită cineva?... sau se triază după... nume?”.
„Fiecare școală interpretează în felul ei, fiecare ce și cum înțelege”, sunt doar câteva dintre mesajele transmise de cei nemulţumiţi.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei