Un cavaler al rondelului românesc: Ionuț - Daniel Țucă

de Ion TIȚA-CĂLIN Luni, 29 Iulie 2019 294
Istoria rondelului românesc a fost deschisă de Alexandru Macedonski, autorul celebrelor cicluri "Rondelurile pribege", "Rondelurile celor patru vânturi", "Rondelurile rozelor", "Rondelurile Senei" și "Rondelurile de porțelan", publicate în 1927, în volumul postum "Poema rondelurilor. De la el și până astăzi, numeroși scriitori și-au încercat pana cu această specie poetică. Unii au făcut-o ocazional, iar alții, programatic, dedicându-i volume întregi.

Dacă poetul Cicerone Theodorescu s-a remarcat scriind "Rondelul dopului isteț", prezent în cartea sa "Un cântec din ulița noastră", apărută în 1953, în schimb Leonid Dimov a publicat în 1970 un întreg volum de rondeluri, intitulat "Semne cerești".
În ultimele două decenii, odată cu relansarea vieții literare românești, ca urmare a apariției a numeroase cenacluri și cluburi literare, a renașterii asociațiilor de creație și a organizării de concursuri și festivaluri literare, lista autorilor de rondeluri a început să crească. Faptul că printre adepții acestei forme poetice se numără tot mai mulți epigramiști, arată că rondelul trece printr-o profundă schimbare tematică, migrând dinspre zona lirică, meditativă, filozofică și contemplativă, spre cea satirică, umoristică, moralizatoare, angajată. 
Constănțeanul Ionuț - Daniel Țucă este cunoscut în lumea cercurilor literare din România ca un talentat epigramist. În anul 2007 a publicat volumul "Epigrame", iar în 2013, volumul "Străjer pe reduta Satyricon". Catrenele lui – subtile și mustind de ironie și umor – se încheie cu poante explozive, ce încântă și uimesc, totodată. Nu este de mirare că epigramele sale au fost premiate de-a lungul anilor, la numeroase festivaluri naționale și internaționale organizate în România.
Cultivarea rondelului în paralel cu epigrama, dezvăluie preferința lui Ionuț - Daniel Țucă pentru formele poetice fixe. De-a lungul timpului, el a publicat rondeluri satirico-umoristice în diverse periodice, culegeri și antologii de profil, pe care acum le-a adunat într-un volum. 
Noua sa apariție editorială se intitulează "Tușe rondelistice" și a fost tipărită prin grija Editurii "Ex Ponto" din Constanța, fiind ilustrată de talentata Luminița Scarlat, umorist și artist plastic. Volumul cuprinde 65 de rondeluri cu o tematică bogată, în care Ionuț - Daniel Țucă satirizează, cu vervă și umor, năravurile și tarele societății românești. Caracterizarea lor o realizează cel mai bine chiar autorul, în Rondelul "tușelor rondelistice", care prefațează volumul și din care citez:
"Serviți rondeluri bine-alese,
Cu poante strașnic ticluite,
Cu ironie garnisite
Și-n fin sarcasm cu grijă drese!"
Cu volumul "Tușe rondelistice", Ionuț - Daniel Țucă intră în istoria poeziei românești, putând fi socotit, fără de tăgadă, unul dintre cei mai talentați autori de rondeluri. 
În anul 2018, Nelly Sambriș i-a dedicat poetei Galina Furdui,
născută la 21 iunie, 1946, în Vărăncău, Soroca, Republica Moldova, volumul "Doamna rondelului românesc". De-acum, o dată cu apariția cărții "Tușe rondelistice", avem și un "cavaler a rondelului românesc", în persoana lui Ionuț - Daniel Țucă.

x   x   x
Autorul volumului "Tușe rondelistice", s-a născut în Medgidia, la 29 noiembrie 1978 și are studii juridice. Este membru al Clubului Umoriștilor Constănțeni "Prăvălia cu umor", al Cenaclului Literar "Mihail Sadoveanu" din Constanța, precum și al Uniunii Epigramiștilor din România.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei