"Urbi Et Orbi", binecuvântarea Papei Francisc. Obiceiuri de Paște la catolici

de Simona ANGHEL Duminică, 09 Aprilie 2023 23476
Dacă în anul 2017 Paștele catolic și cel ortodox au căzut în aceeași zi, în 2023, credincioșii catolici celebrează această sărbătoare pe data de 9 aprilie, în timp ce semenii lor ortodocși sărbătoresc o săptămână mai târziu, pe 16 aprilie.
Câteva dintre cele mai importante tradiții din noaptea de Înviere a Paștelui catolic sunt binecuvântarea focului, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, cântările adresate lui Iisus Hristos, lecturile din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii și împărtăşirea credincioşilor.
De asemenea, în noaptea de Înviere are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, prin care se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Hristos Înviat.
În duminica Paştelui, Papa Francisc va rosti, în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican, în faţa a mii de credincioşi, în zeci de limbi, tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea „Urbi et Orbi”.
Alte tradiții nu au însă nicio legătură cu cele religioase, cum ar fi „vânătoarea de ouă” în grădini sau case.
În Transilvania este cunoscut „mersul cu stropitul” sau „cu udatul”. Stropitul fetelor nemăritate este un obicei care se practică în multe dintre satele din Ardeal.
Printre alte obiceiuri de Paşte la catolici se numără dăruirea şi ciocnitul ouălor, tradiţii similare cu cele ale ortodocşilor. Multe țări au însă propriile tradiții pe care le respectă de Paște. De pildă, italienii pregătesc prăjitura specifică numită „Colomba”, un cozonac în formă de porumbel, simbol al veștilor bune. În Spania, prăjitura specifică este Mona, un tip de cozonac auriu peste care se pun ouă colorate înainte de a fi băgat la cuptor.
În Marea Britanie, jambonul de porc se află pe masă în prima zi de Paști, pentru că animalul este considerat simbolul norocului la englezi.
În Finlanda, copiii deghizați în bătrânici sau vrăjitoare sună la casele vecinilor, pentru a primi dulciuri. Tradiția, numită Virpominen, vine de la o veche legendă potrivit căreia trolii și vrăjitoarele se plimbau la vedere în perioada cuprinsă între Vinerea mare și prima zi de Paști.

În Germania, familia se reunește în jurul focului de Paști, Osterfeuer, odată cu căderea nopții, o veche tradiție care celebrează primăvara. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei