Ingredientele de bază pentru marinate se împart în trei grupe: acizi, cum ar fi oțet (vin) sau suc de lămâie, uleiuri și condimente. O bună marinată trebuie să aibă o proporție echilibrată și variată a celor trei elemente, în funcție de tipul de produse alimentare și de aromele pe care doriți să le obțineți.
- Publicitate -
Alte ingrediente aromatizante care se mai utilizează în procesul de marinare sunt: mierea, hreanul, hamsiile sau anșoa, ketchup-ul, sosul de soia, Tabasco, tamarid. De asemenea, se utilizează și produse fermentate precum: iaurt, bere, sosuri de pește, sos Worcestershire etc. Iar lista alegerilor poate continua și în funcție de preferințele și gusturile fiecăruia!
Truc: Marinați și legumele! Dacă ieșiți la un grătar ar fi bine să luați în calcul marinarea cărnurilor și chiar a legumelor, deoarece majoritatea marinatelor previn dezvoltarea bacteriilor și oxidarea legumelor. Atenție, marinarea în sine nu este un proces complicat, însă trebuie planificată în timp util, mai ales dacă alimentele marinate urmează a fi gătite ulterior. Faceți marinatele și scufundați alimentele în ele, în special cărnurile, înainte de a vă apuca de celelalte pregătiri ale mesei, pentru a câștiga timp prețios.