Gogonele murate

de Cuget Liber Joi, 26 Septembrie 2013 322
Sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie este perioada optimă pentru a pune la murat gogonele (pătlăgele verzi). Gustul lor sărat, astringent și chiar ușor picant (în funcție de condimentele folosite) este ideal alături de fripturi grase din carne de porc sau mâncăruri de cartofi sau fasole. Mai sărate și mai intense la gust decât castraveții murați în saramură, gogonelele sunt excelente mai ales dacă printre ele se strecoară și câteva roșii date în copt. Porții: 1 borcan de 5 litri. Timp de preparare: 45 de minute. Ingrediente: 2,5 kg gogonele, 2 morcovi (opțional), o mână flori de conopidă (opțional), 4 linguri sare grunjoasă, o tulpină hrean, jumătate tulpină mărar uscat, frunze de țelină, 4 foi de dafin, 8 căței de usturoi, o lingură boabe de piper, o lingură boabe de muștar.  Preparare: Sterilizați borcanele. Spălați bine gogonelele. Aruncați-le pe cele lovite sau vătămate în orice fel. Curățați morcovii și usturoiul. Tăiați morcovii rondele de 4-5 milimetri. Cu- rățați hreanul și tăiați-l în patru, pe lungime. Fierbeți 3 litri de apă la care adăugați cele 4 linguri de sare. Luați apa de pe foc și lă- sați-o deoparte. Așezați pe fundul borcanului un strat de tulpini de mărar rupte, frunze de țelină. Așezați gogonelele intercalate cu flori de conopidă și rondele de mor-covi. Turnați boabele de muștar și de piper printre gogonele. Adău-gați frunzele de dafin și restul de tulpini de mărar și țelină. Turnați saramura fierbinte peste gogonele. Acoperiți cu capac cu filet sau celofan (pus în două și ușor înmuiat) borcanele. Lăsați să se răcească, acoperiți, borcanele până a doua zi. Depozitați în loc uscat, răcoros și întunecat pentru minim 2 luni înainte de servire. Gogonelele murate sunt ideale lângă cărnuri grase, cârnați sau ouă prăjite, mămăligă cu brânză, fasole cu ciolan, tocăniță de cartofi cu cârnați afumați etc. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Diverse

Ultima oră

Titlurile zilei