Cât ne costă nerespectarea standardelor de mediu

de Cuget Liber Miercuri, 08 Februarie 2017 134
Dacă legislația de mediu ar fi pusă integral în aplicare, suma care s-ar economisi la nivelul Uniunii Europene în termeni de costuri medicale și costuri directe pentru mediu ar fi de 50 de miliarde euro pe an. Potrivit Eurostat, 3 cetățeni din 4 consideră că legislația UE este necesară pentru protejarea mediului în țara lor și 4 cetățeni din 5 sunt de acord că instituțiile europene ar trebui să poată verifica dacă normele sunt aplicate corect.

Karmenu Vella, comisarul pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, a declarat: "O aplicare fragmentară și neomogenă a normelor de mediu nu este în interesul nimănui. Îmbunătățirea modului în care se aplică legislația de mediu este în beneficiul cetățenilor, al administrațiilor publice și al economiei. Aici intervine evaluarea aplicării politicilor de mediu (EIR). Comisia Europeană se angajează să ajute statele membre în a le garanta cetățenilor lor cele mai înalte standarde în ceea ce privește calitatea aerului și a apei și gestionarea deșeurilor. Această evaluare oferă informații, instrumente și un calendar în acest sens."

Pachetul de măsuri propus de Comisia Europeană cuprinde: 28 de rapoarte de țară care identifică punctele forte, oportunitățile și punctele slabe la nivel național, o comunicare care rezumă concluziile politice ale rapoartelor de țară și analizează tendințele comune în domenii precum calitatea aerului, gestionarea deșeurilor și economia circulară, calitatea apei și protecția naturii și a biodiversității, precum și recomandări pentru toate statele membre.

Această evaluare arată că, în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, prevenirea generării de deșeuri rămâne o provocare pentru toate statele membre. Șase dintre acestea nu au reușit să limiteze depozitarea deșeurilor biodegradabile municipale. Respectarea deplină, până în 2020, a politicii UE privind gestionarea deșeurilor ar putea crea încă 400.000 de locuri de muncă.

În ciuda multor reușite pe plan local în materie de protecție a naturii și biodiversității, trebuie intensificată punerea în aplicare a legislației de mediu a UE, așa cum se confirmă în verificarea adecvării cu privire la Directivele "Păsări" și "Habitate". Altfel, declinul biodiversității va continua în UE, ceea ce va compromite capacitatea ecosistemelor de a răspunde nevoilor populației în viitor.

În 23 din cele 28 de state membre, standardele de calitate a aerului sunt încă depășite - în total, în peste 130 de orașe din Europa. Transporturile sunt principala sursă de poluare. De asemenea, ar trebui luate mai multe măsuri pentru a reduce zgomotul ambiental, cea de-a doua cauză importantă a problemelor de sănătate legate de mediu.

În ceea ce privește calitatea și gestionarea apei, majoritatea statelor membre depun eforturi mari pentru a se conforma pe deplin cerințelor legate de colectarea și tratarea apelor reziduale urbane - în cazul a 13 state membre, UE a lansat acțiuni în justiție. În aproape toate țările UE, concentrațiile de nitrați și nivelurile de eutrofizare reprezintă în continuare o problemă gravă.

Există o serie de cauze majore comune mai multor state membre: coordonare ineficientă între nivelurile administrative, capacitate insuficientă și lipsă de cunoștințe și de date.

În urma lansării pachetului de măsuri privind EIR, vor fi organizate discuții cu fiecare stat membru, va fi introdus un instrument colaborativ pentru a le permite statelor membre să își ofere reciproc expertiză și, nu în ultimul rând, vor avea loc dezbateri politice în cadrul Consiliului Mediu.

Atunci când normele convenite de comun acord nu sunt puse în aplicare în mod corespunzător, Comisia poate lansa acțiuni în justiție. Pentru a preveni acest lucru, prin procesul de evaluare a punerii în aplicare a legislației de mediu, Comisia va colabora cu statele membre pentru a le ajuta să aplice mai bine politicile și normele în domeniu.

Evaluarea punerii în aplicare a legislației de mediu face parte din politica Comisiei pentru o mai bună legiferare, care include îmbunătățirea punerii în aplicare a legislației și a politicilor existente.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei