În domeniul imobiliar Criza a făcut ravagii la Constanța

de Anca CHICU Luni, 16 Ianuarie 2012 883
În perioada de boom imobiliar și la Constanța agențiile imobiliare răsăreau ca ciupercile după ploaie. Piața, dar mai ales criza au cernut însă extrem de serios, așadar acum, pe început de 2012, nici jumătate dintre ele nu mai funcționează.
Președintele Uniunii Naționale a Agențiilor Imobiliare - filiala Constanța (UNAI), Ioan Ududec, spune că la această oră în jur de 22 de agenții imobiliare mai sunt prezente în media tipărită locală și încă pe atâtea în mediul virtual, la jumătate față de acum doi ani. Motive ar fi destule, dar cele mai importante, subliniate și de președintele UNAI Constanța, privesc scăderea tranzacțiilor și încetinirea dezvoltării unor proiecte imobiliare. Constănțenii, ca toți românii de altfel, au avut acces la credite extrem de greu în ultimii ani, iar puținii care se pot lăuda cu economii speră, în continuare, la o scădere mai mare a prețurilor.
Pe de altă parte, lipsa experien-ței, și chiar a profesionalismului, în multe cazuri, este un alt factor care a dus la o "curățare" a pieței. Valentin este unul dintre zecile de directori constănțeni de agenție imobiliară care a rămas cu un gust amar după o experiență de doar câteva luni. Acum mai bine de doi ani a crezut că perioada în care a lu-crat la o agenție imobiliară dintr-un alt județ îi va fi de folos și aici și va reuși să pună pe picioare o afacere destul de profitabilă. Acum spune simplu că "nu a mers". Cu greu a reușit să angajeze doi agenți cu ceva experiență, despre care susține că s-au descurcat, într-un fel sau altul, dar din cauza numărului mic de tranzacții a preferat să minimalizeze pierderile, așadar a închis și s-a îndreptat spre un alt domeniu de activitate.
Cei care lucrează în domeniu spun că nu neapărat agențiile imobiliare la început de drum, mici, au avut și au probleme. Multe au avut inspirația de a nu se arunca la proprietăți prea scumpe, ci au căutat să aibă în portofoliu în special garsoniere și apartamente cu două camere - cele mai căutate și vândute, așadar sunt pe linia de plutire, chiar dacă nu se poate vorbi de câștiguri foarte mari.
Faliment după faliment
La nivel național, datele arată că în ultimii trei ani peste 50% dintre agențiile imobiliare au închis în mod oficial, administratorii acestora preferând să schimbe obiectul de activitate. 15 - 20% dintre agențiile rămase și-au redus substanțial activitatea, singurul angajat rămânând administratorul sau asociatul firmei. "Multe agenții imobiliare au eliminat din colectiv agenți suspectați sau prinși că încercau să fraudeze, încasând comisioanele fără a mai trece tranzacția prin firmă. Din păcate, acești agenți continuă să lucreze schimbând firma, deoarece între agențiile imobiliare nu există un sistem de raportare a acestor abateri disciplinare", a precizat Raluca Dobre, PR specialist portalul imobiliar www.TopEstate.ro.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei