Liderul de sindicat Perodin Dede: "Şantierul Naval Constanţa are nevoie de angajaţi bine pregătiţi profesional!"

de Sorin MIHALACHE Joi, 14 Martie 2024 12295
Atunci când angajatorul, în semn de apreciere, decide să acorde o majorare salarială, şi angajatul, în semn de respect, ar trebui să răspundă cu aceeaşi monedă şi să se implice cât mai mult pentru bunul mers al societăţii de unde, până una-alta, îşi ia banii. Acest raţionament capătă tot mai multă vigoare în cazul angajaţilor Şantierului Naval Constanţa, unitate care are planuri ambiţioase pentru perioada următoare.
Şantierele navale din România traversează vremuri grele. Concurenţa unităţilor similare din regiune, în special din Turcia, criza acută de personal calificat sau sistemul fiscal care adaugă bir peste bir fac necesare eforturi uriaşe pentru menţinerea pe linia de plutire. Nici Şantierul Naval Constanţa (SNC) nu are cum să facă excepţie de la regulă, aşa că, angajator şi angajaţi laolaltă, iau măsuri pentru a rezolva cât mai multe dintre probleme.
Astfel, în perioada 11-22 martie 2024, de la orele 12.30, în incinta Şantierului Naval Constanţa, au loc întâlniri cu angajaţii societăţii, pe sectoare de activitate, după următorul program: 14 martie - HSEQ; 15 martie - TESA et. IV; 18 martie - TESA et. VI; 19 martie - Comercial-Transporturi; 20 martie - Docuri; 21 martie - Mentenanţă; 22 martie - Lăcătuşerie. Anterior, în zilele de 11, 12 şi 13 martie, s-au desfăşurat întâlnirile cu personalul secţiilor Tubulatură, Armare, respectiv Corp Hală + Corp Montaj.
La aceste întâlniri, organizate de Sindicatul Liber al Navaliştilor (SLN) din Şantierul Naval, participă angajaţii din sectoare, şeful de secţie/sector, un reprezentant din Comitetul Director şi membrii Biroului Permanent din cadrul Consiliului SLN.
Fără salarii mai mici de 5.000 de lei
„Discuţiile se axează pe o serie de aspecte extrem de importante, precum respectarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă (CCM) 2023-2025 şi a Regulamentului Intern şi articolul 140, alineatul 2 din CCM, la care angajatorul şi sindicatul au căzut de comun acord pentru acordarea unei creşteri salariale colective în sumă fixă de 500 lei, într-o singură tranşă, începând cu 1 martie 2024, şi renegocierea Contractului Individual de Muncă (CIM) pentru un procent de 10% din numărul de angajaţi la 1 martie 2024, creşteri care se vor acorda la propunerea conducerii executive, în baza evaluării criteriilor de performanţă.
Motivul pentru care s-a acordat creşterea salarială colectivă în anul 2024 - a treia creştere salarială colectivă, consecutiv (500 lei în 2022; 500 lei în 2023, 500 lei în 2024), pe lângă cea individuală prevăzută în CCM 2023-2025 - este acela ca, în sectoarele productive şi cele de suport producţie, să nu mai fie salarii de încadrare mai mici de 5.000 lei”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, preşedintele sindicatului, Perodin Dede.
Un alt subiect de actualitate ce va fi pus în discuţie face referire la pregătirea profesională continuă a personalului, atât pentru angajaţii români, cât şi pentru angajaţii străini. 


„Angajaţii Şantierului Naval Constanţa trebuie să înţeleagă că această creştere salarială colectivă, ca şi creşterile salariale individuale, se acordă pentru creşterea gradului de performanţă al angajaţilor, pentru o implicare mai intensă a fiecăruia la locul lui de muncă.
Şantierul Naval Constanţa are nevoie de angajaţi bine pregătiţi profesional. Cei care nu sunt bine pregătiţi trec prin programul de pregătire profesională, corespunzător locurilor de muncă pentru care au fost angajaţi, pentru a ne realiza, cu succes, Master-Planul pentru 2024-2025, atât la activitatea de reparaţii, cât şi la activitatea de construcţii noi”, a explicat liderul de sindicat.
Iar Master-Planul amintit este unul ambiţios, acesta incluzând, pentru activitatea de construcţii noi, livrarea comenzii 592 (nava „Histria Narvi”) în cursul anului 2024, comanda 593 cu livrare în cursul anului 2025 şi demararea discuţiilor pentru comanda 594, un tanc de produse petroliere şi chimice ECOMAX nr. 2, cu o capacitate de circa 48.000 tdw.
În cadrul întâlnirilor cu angajaţii societăţii, discuţiile se poartă în raport de specificul fiecărui sector de activitate.
Un îndemn pentru personal
„Vrem să mulţumim şi pe această cale, pentru creşterile salariale obţinute pentru angajaţii Şantierului Naval în 2024, preşedintelui AGA, Gheorghe Bosînceanu, preşedintelui Consiliului de Administraţie, Dumitriţa Bosînceanu, conducerii societăţii, coordonată de directorul general Radu Cătălin Rusen.
Mulţumim, de asemenea, membrilor Consiliului SLN, pentru sprijinul acordat, membrilor Comisiei de negociere a Sindicatului - Costel Constantin, Mihai Petrea, Anton Mutu, Samir Omer, Ion Ionescu, Constantin Bosac, Georgel Done, Gheorghe Spilcea; din această comisie face parte şi subsemnatul - şi, nu în ultimul rând, tuturor angajaţilor societăţii, pentru efortul depus în anul 2023. Îi rugăm ca, în continuare, să se implice cu conştiinciozitate pentru a ne atinge obiectivele propuse pentru perioada 2024-2025”, a mai spus Perodin Dede. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Economie

Ultima oră

Titlurile zilei