161 de ani de medicină militară, în țara noastră

de Florentina BOZÎNTAN Marţi, 22 August 2023 59379
Anul acesta, pe 21 august, s-au împlinit 161 de ani de medicină militară în țara noastră. A vorbi despre Ziua Medicinei Militare înseamnă a evoca faptul că în România transfuzia sanguină este un domeniu înființat de un medic militar, Nicolae Nestorescu, cel care a scris istoria transfuziei sanguine în medicina militară începând cu anul 1942, anul de naștere al Centrului de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale „Colonel profesor doctor Nicolae Nestorescu”. „Urmașii acestei personalități a medicinei militare românești trebuie să conștientizeze că poartă o mare responsabilitate și că trebuie să se ridice la măsura înaintașilor. Doar dacă îți cunoști rădăcinile, vei acționa astfel încât roadele să fie la fel de valoroase precum cele ale înaintașilor tăi! Suntem urmașii unor personalități medicale de seamă, în frunte cu medicul militar Nicolae Nestorescu. Colonel, profesor, doctor, membru corespondent al Academiei române, expert european al Organizației Mondiale a Sănătății și primul comandant al Centrului de sânge conservat pentru armată nr 1, Nicolae Nestorescu a dat denumirea onorifică unității noastre. Armata a fost și va rămâne vârf de lance în multe domenii de activitate, datorită specificului acesteia de a putea lua decizii corecte, oportune și la timp”, au transmis reprezentanții Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale.
Medicina militară românească în domeniul transfuziei sanguine are realizări de pionierat după cum urmează:
1952 - Centrul de Sânge Conservat al Armatei este dotat cu primele aparate de liofilizare a plasmei din ţară;
1956 - pentru prima oară în țară au fost realizate metode de defibrinare a plasmei pentru transfuzii;
1968-1970, pentru prima dată în ţară s-au preparat în colaborare cu Institutul Cantacuzino Imunoglobulina 16% şi albumina 20%, datorită lor fiind salvată viața multor militari; În aceeași perioadă colectivul Centrului de Hematologie Transfuzională a realizat o masă de fracţionare a plasmei, prima constituită în ţara noastră.
Taguri

Comentează știrea

Eoril
Luni, 27 mai

Vizionați Și Ascultați Cu Atenție Aceste Video-uri Despre Medicină, Până La De Final, Și Trimiteți Mai Departe Aceste Informații, Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume, Poate În Acest Fel Politicienii Vor Face Investiții În Modernizarea Și Construcția De Spitale Și Facultăți De Medicină În România, Tot Odată Șpaga Trebuie Să Dispară Definitiv Din România, Adică Să Nu Mai Existe Șpagă În Spitalele Din România, I-ar Doctorii Și Doctorițele Să-Și Cunoască Meseria La Perfecție, I-ar În Acest Fel România Devine O Țară Mai Bună, Deoarece Lumea S-a Saturat De Criminali Și Criminale Pe Medicină; La Pușcărie Cu Criminalii Și Criminalele Pe Medicină. Mai Mult De Atât Doctorii Și Doctorițele Ar Trebuii Să Știe Să Opereze Oameni Și Copii Și Să Vindece Oameni Și Copii, Adică Doctorii Și Doctorițele Trebuie Să Știe Și Practică Pe Lângă Teorie, La Fel Și Farmaciștii Și Farmacistele Să Știe Și Practică Pe Lângă Teorie. România Are Nevoie De Mulți Medici Buni, Nu De Criminali Și Criminale Pe Medicină Care Omoară Oameni Și Copii, În Loc Să Vindece Oameni Și Copii ! Mai Mult De Atât Șpaga Trebuie Să Dispară Definitiv Din România: https://youtu.be/dI1d9eLJV4o?si=C5ptHUbKg74ohc-F https://m.youtube.com/watch?v=vBZocDYVR6Q https://youtu.be/imUtFmlRsQE?si=ioGjLZzl5aNhvbIh Trimiteți Mai Departe Aceste Informații, Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei