Ce spune SRI despre transferul de luptători ce s-ar putea face spre Siria prin România

de Florentina BOZÎNTAN Duminică, 25 Ianuarie 2015 75
Reprezentanții Serviciului Român de Informații au făcut precizări cu privire la suspiciunilor că prin țara noastră au trecut teroriști și luptători din Siria, într-un comunicat de presă: 
"Pe fondul prelungirii crizei siriene și al ascensiunii organizației teroriste Statul Islamic (SI), începând cu anul 2013, un număr crescut de persoane, din state europene, cu predilecție din nordul și vestul Europei și Balcanii de Vest, au devenit interesate să tranziteze regiunea în vederea transferului din Europa către Siria/Irak, pentru a lua parte la activități combatante în zona de conflict. Acest fenomen al transferului de luptători este monitorizat cu prioritate la nivel european de instituțiile cu responsabilități în materie, inclusiv de cele din România.
Până în prezent, deși țara noastră s-a confruntat cu un nivel scăzut al amenințării determinate de acest fenomen, constatăm existența premiselor pentru accelerarea evoluției lui și, implicit, creșterea riscurilor asociate.
Potrivit ultimelor evaluări, în zona de conflict sunt implicați, de partea diferitor grupări extremiste, peste 4000 de luptători, cetățeni sau rezidenți ai unor state europene - situație ce reprezintă o preocupare majoră pentru autoritățile naționale ale tuturor statelor occidentale, precum și pentru forurile comunitare, din perspectiva riscurilor de securitate induse.
S-a constatat că expunerea la violență, experiența de luptă dobândită, îndoctrinarea fundamentalistă și, mai ales, menținerea conexiunilor cu diverse entități teroriste creează premisele favorabile ca aceste persoane să devină, după revenirea în țările de origine, factori de risc proeminent.
De asemenea, s-a stabilit că un număr semnificativ dintre aceste persoane se implică ulterior în activități de același tip, cum ar fi: acțiuni teroriste, procese de radicalizare, recrutarea de noi adepți-combatanți, sprijin financiar-logistic și organizarea unor transporturi cu ajutoare și echipamente, deplasându-se din nou în zona de conflict. Rutele predilecte de deplasare dinspre Europa de Vest către Siria-Irak sunt fie aeriene, cu tranzit prin state din proximitatea zonei de conflict, fie terestre, inclusiv prin România și/sau Bulgaria.
În contextul prezentat, marcat de dinamica fenomenului și consecințele acestuia în plan național și european, SRI și instituțiile din cadrul Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului (SNPCT) depun eforturile necesare pentru prezervarea stării de securitate, intensificând cooperarea operațională, inclusiv alături de structurile partenere din statele aliate. Între măsurile interne adoptate se regăsesc calibrarea adecvată a dispozitivelor informative și a capacității de reacție în scop preventiv.

Datele obținute au permis un volum susținut de informare a beneficiarilor legali și a partenerilor internaționali, precum și implementarea unor măsuri de prevenire (acțiuni de descurajare, declarări de persoane indezirabile, nepermiterea intrării în țară, informări ale organelor de urmărire penală etc.), determinând, în condițiile legislației naționale, controlul și limitarea acestor fluxuri susținute, prevenind, totodată, manifestarea unor riscuri și amenințări pe teritoriul național.
De asemenea, aceste măsuri au fost apreciate la nivelul partenerilor internaționali ca și contribuție a României la securitatea spațiului european.
Reiterăm faptul că gestionarea eficientă a riscurilor și amenințărilor asociate acestui fenomen este extrem de dificil de realizat în absența unor instrumente legale care să asigure instituțiilor statului cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii terorismului cadrul adecvat activității acestora la standarde euroatlantice", se precizează în documentul semnat de purtătorul de cuvânt Sorin Sava.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei