Expert antidrog: "Părinții trebuie să fie atenți la programul, anturajul, dar și la elemente care țin de aspectul fizic al copiilor"

de Alina DRACOPOL Vineri, 15 Septembrie 2023 164
Expertul antidrog, Cătălin Țone, a explicat la TVR INFO, că părinții ar trebui să fie atenți în primul rând la programul copiilor, scrie stiri.tvr.ro

"Este esențial să vedem segmentul de acasă la școală, de la școală acasă să vadă orele de absenteism, să țină legătura cu factorii școlari. Nu este suficient să vezi numai absențele, trebuie să mergi să discuți cu cadrele didactice și cu dirigintele, pentru că probabil observă niște lucuri. Un alt aspect este anturajul copilului, este foarte importantă acestă zonă, pentru că de multe ori, copilul neavând afectivitate, atașament față de familie, din anumite motive - superficialitatea părintelui, lipsă de atenție, familii dezorganizate - atunci se duc către anturaj și către consumul de droguri, fac primul pas. Aspectul fizic, de asemenea, este foarte împortant, slăbirile, puncțiile dacă sunt pe corp, aspectul vestimentar, a explicat expertul
Cătălin Țone a spus că este nevoie de mai multă atenție din partea parinților în perioada 12-19 ani, pentru a-i ajuta să treacă de o perioadă sensibilă, o perioadă a tentațiilor, care înseamnă droguri, droguri foarte periculoase care de multe ori îi împing către moarte.
Cazul Pascu este un caz școală, a fost prins la 13 ani, din punct de vedere infracțional a fost infracțiunea de deținere de droguri pentru consum propriu și i s-a dat clasare pentru că era minor, după care a fost prins din nou la 18 ani și atunci i s-a dat renunțare la urmărirea penală, soluție nonprivativă de libertate. Dar nu este pușcăria soluția (...), trebuie să intervenim ca autorități și să salvăm. În legislația valabilă atunci când a fost prins, atât la 13 ani, cât și la 18 ani, obliga procurorul să-l trimită la un centru al Agenției Naționale Antidrog pentru a fi evaluat și pentru a se stabili de către acei specialiști dacă se impune sau nu o formă de tratament. Acest lucru nu s-a întâmplat, acest mecanism nu a funcționat, deși era obligatoriu. Al doilea aspect, Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului trebuia să intervină. Părintele răspunde de creșterea și educarea copilului, dar în același timp sunt instituții specializate care trebuie să vegheze ca părintele să exercite actul parental în condiții legale pentru buna creștere a copilului, a spus Cătălin Țone.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei