Incendiu devastator la Vadu r Peste 300 de hectare din Rezervația Biosfera Delta Dunării au fost pârjolite, iar pompierii constănțeni s-au luptat mai bine de 20 de ore pentru stingerea flăcărilor

de Camelia MIU - MITRIC Luni, 22 August 2011 1730
Un incendiu violent a izbucnit, sâmbătă, în jurul orei 15, la vegetația uscată din zona Vadu, care face parte din Rezervația Biosfera Delta Dunării. Din cauza vântului, flăcările s-au întins și au pârjolit mai bine de 300 de hectare. Dacă ieri, pompierii de la ISU "Dobrogea", după mai bine de 18 ore de luptă cu flăcările, reușiseră să izoleze incendiul, la scurt timp, un nou focar s-a aprins, la fața locului fiind trimiși 30 de pompieri, iar alte mașini fiind pregătite ca, în orice moment, să intervină.
În incendiu au ars aproximativ 300 de hectare de vegetație, iar valoarea pagubelor urmează să fie estimată de specialiști după stingerea focului.
Intervenția pompierilor a fost îngreunată atât din cauza vântului puternic, care și-a schimbat de mai multe ori direcția de la izbucnirea focului, cât și de faptul că terenul în zonă este accidentat și mlăștinos.
Efectele dezastrului se vor ști peste câteva zile
Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, a declarat, vizavi de impactul pe care-l va avea acest incendiu asupra florei și faunei din rezervație, că incendiul a afectat mai puțin păsările fiindcă acestea sunt la începutul perioadei de migrație, fiind pregătite de zbor, dar a adăugat că dimensiunea reală a pierderilor ecologice din zonă va fi cunoscută de-abia săptămâna aceasta, atunci când specialiștii vor face cercetări la fața locului.
"Păsările sunt mai puțin afectate pentru că sunt la începerea perioadei de migrație, ca atare sunt pregătite de zbor, ele au putut să plece probabil. Insectele sunt cele mai afectate și eventual reprezentanți din fauna acvatică și semiacvatică, batracieni, reptile, șerpi, asta se va vedea în perioada următoare, mai ales că zona este una mlăștinoasă, zonă în care stratul de apă a constituit o protecție pentru ceea ce a fost sub apă. Au rămas vietățile care nu au putut evada în timp foarte scurt", a declarat guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării.
Măsuri mai stricte în zonă
De asemena, până la acest moment nu se știu exact cauzele care au produs incendiul, dacă a fost provocat de turiști sau de crescătorii de animale. Pentru a se ajunge la o astfel de concluzie urmează să fie făcută o investigație pentru identificarea vinovaților.
Oricum, acest incident poate duce la instaurarea unor măsuri mult mai stricte în zonă.
"Mai sunt și turiști ocazionali acolo, în ciuda încercărilor noastre de a restrânge turismul neorganizat care poate să aibă și aceste efecte, mai sunt și crescători de animale care ocazional își lasă animalele și au interes ca în perioada de toamnă când uscăciunea e foarte mare să elimine această vegetație uscată ca să fie accesibilă cea verde. Probabil cea mai bună soluție va fi prevenția, să instituim un regim de control mult mai sever în ciuda protestelor că nu vrem să lăsăm turiștii în zona Vadu ca să se bucure de plaja sălbatică de acolo. Acolo nu este o zonă pentru așa ceva, sunt atâtea plaje de-a lungul litoralului care ar trebui folosite. Trebuie să acționăm în domeniul prevenției pentru că este mai greu să găsim acum un vinovat. Se vor face investigații, este posibil să găsim un astfel de vinovat care va suporta conse-cințele, nu neapărat cele legate de o eventuală amendă, ci cele legate de dimensiunea pierderilor eco-logice și pentru că acestea se pot evalua și pot fi imputate unei entități vinovate", a explicat gu-vernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei