Manifestul polițiștilor pentru Alegerile Parlamentului European. Ce îşi doresc oamenii legii

de Andreea CARAUA Marţi, 28 Mai 2024 811
Federația Europeană a Polițiștilor (EuroCOP), care are în componența sa peste 3.000.000 de membri din sindicate ale polițiștilor statelor membre și nu numai, a lansat un Manifest pentru Alegerile Parlamentului European.
Prin intermediul acestui manifest, polițiștii europeni vor să atragă atenția către trei obiective: combaterea violenței împotriva poliției, garantarea condițiilor de muncă corecte și drepturilor sociale pentru polițiști, facilitarea cooperării și schimbului de informații între forțele de poliție din Europa. Manifestul dezvoltă fiecare obiectiv în parte, specificând nemulțumirile și nevoile la nivelul poliției din întreaga Uniune.
Astfel, se precizează că Europa se confruntă cu „o epidemie în creștere a violenței împotriva polițiștilor”, ce cuprinde mai multe forme, precum violență fizică, crime motivate de ură, agresiuni sexuale și abuzuri verbale.
La nivelul județului Constanța, Florin Paraschiv, președinte al sindicatului SIDEPOL, filiala locală, a susținut că acest fenomen este în creștere și aici, deoarece legea nu este suficient de aspră în această speță: „Violența împotriva polițiștilor se regăsește și la Constanța, este o creștere la nivel național, am avut și noi cazuri, mai ales pe fondul consumului de alcool”.
În această măsură, EuroCOP îi îndeamnă, printre altele, pe conducătorii europeni și pe ce ai țărilor membre să doteze sistemele judiciare cu pedepse mai aspre care să acționeze ca măsuri preventive; să asigure bune practici pentru îngrijirea post-traumatică, atât pentru traume fizice, cât și pentru cele psihice, și îmbunătățirea condițiilor de sănătate și siguranță la locul de muncă pentru polițiști.

În ceea ce privește garantarea condițiilor de muncă corecte și drepturilor sociale pentru polițiști, reprezentanții EuroCOP susțin că „numai condițiile de muncă corecte și adecvate vor ajuta să se abordeze provocările legate de recrutare și reținerea polițiștilor în statele membre ale UE”. Astfel, polițiștii cer beneficii în ceea ce privește sprijinul, formarea și resursele adecvate necesare pentru a-și îndeplini atribuțiile; salarii adecvate, astfel încât să poată deveni un instrument eficient împotriva corupție; dar și recunoașterea importanței sănătății mintale și abordarea tulburărilor de sănătate mintală și efectelor post-traumatice ca o prioritate în cazul polițiștilor.
Florin Paraschiv a declarat pentru Cuget Liber că la nivelul poliției constănțene nu sunt respectate drepturile sociale de muncă: „Cele mai multe abuzuri sunt la poliție. De exemplu, am avut și momente în care exista o singură patrulă responsabilă pe 16 localități”.
Despre facilitarea cooperării și schimbului de informații între forțele de poliție din Europa, EuroCOP „consideră urgentă necesitatea de a consolida încrederea comună între statele membre și autoritățile acestora”, menționează sursa citată. Prin urmare, le solicită factorilor de decizie să continue dezvoltarea cooperării transfrontaliere a poliției; să abordeze traficul de persoane cu mijloace suplimentare pentru a combate aceste infracțiuni; să încurajeze statele membre să îmbunătățească cooperarea la nivel național între autoritățile competente în domeniul siguranței și să simplifice accesul la informații.


SIDEPOL, alături de polițiștii europeni
Sindicatul SIDEPOL și-a arătat sprijinul față de colegii din întreaga Uniune, declarând că se află „într-un punct de cotitură în politica europeană privind drepturile polițiștilor, drepturi care în ultimii ani au fost supuse unor încercări atât din punct de vedere social, cât și economic.
Noi, Sindicatul SIDEPOL, nu putem decât să fim alături de partenerii noștri europeni, dar și naționali dacă vor dori să participe la acest efort comun, astfel încât zecile de mii de polițiști români alături de celelalte câteva sute de mii de polițiști din Europa să aibă parte de tratamentul social ce li se cuvine!”, transmit reprezentanții SIDEPOL prin intermediul unui comunicat de presă.
De asemenea, SIDEPOL Constanța se pregătește de noi proteste, președintele filialei precizând că, de la ultimele adunări, situația merge din rău în mai rău. „Protestele vor fi organizate pentru a atrage atenția, pentru că ușor-ușor, când regăsim această lipsă de polițiști în teren, de regulă, într-un an-doi, crește foarte tare situația operativă și se dezvoltă grupurile infracționale. În momentul de față, au fost subunități care nu au avut schimbul unu câte trei zile la rând”.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei