Mărfuri contrafăcute oprite de DNA să tranziteze Portul Constanța. S-a oferit mită de 90.000 de dolari

de Madalina PETRESCU Miercuri, 05 Iunie 2024 256
Negocieri la sânge au avut loc în Portul Constanța între un „ofertant„ de mită ucrainean și alte persoane pentru ca străinul să poată tranzita prin România fără a avea probleme mai multe containere cu marfă contrafăcută după brand-uri de renume pe teritoriul României.

Ucraineanul a fost reținut și arestat preventiv de către anchetatorii DNA Constanța care au intervenit prompt pe firul afacerii cu iz judiciar.

Astfel, în 8 aprilie DNA Constanța s-a sesizat din oficiu cu privire la posibile infracțiuni de corupție ce urmează să fie săvârșite de cetățeanul ucrainean.

Din actul de sesizare a rezultat că o persoană cu cetățenie ucraineană, rezidentă în România dar care administrează o societate cu sediul în Ucraina a achiziționat și transportat din China, în sistem containerizat, aproximativ 50.000 perechi de încălțăminte care aduc atingere dreptului de proprietate intelectuală.

Bunurile se aflau deja în terminalul de containere SOCEP din incinta Portului Constanța astfel că anchetatorii anticorupție constănțeni au demarat în trombă cercetările penale.

În aceeași zi DNA Constanța a început urmărirea penală în cauză pentru dare de mită și cumpărare de influență iar după două săptămâni au fost emise mandate de supraveghere tehnică a operațiunilor derulate de cetățeanul străin.
Astfel DNA Constanța a aflat cum, în patru rânduri, cetățeanul ucrainean a încercat să cumpere influența unor oficiali ai portului Contanța să îi faciliteze tranzitul containerelor cu marfă contrafăcută ce urmau să ajungă în Ucraina, potrivit stiripesurse.ro

Mai precis, în cursul lunii mai 2024, în mod continuat, bărbatul a promis și remis sume de bani în schimbul influenței pe care interlocutorul său o are asupra funcționarilor publici din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud și Biroului Vamal de Frontieră Constanța, pentru ca aceștia să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu privitoare la efectuarea controlului vamal fizic la intrarea din țară a mărfurilor (control fizic pur formal, pentru a evita confiscarea mărfurilor).

Concret, la data de 8 mai 2024 acesta a promis suma de 13 dolari SUA (USD) pentru fiecare din cele 990 de cutii cu încălțăminte cu însemne care încalcă dreptul de proprietate intelectuală (în total 12.870 USD) aflate în containerul depozitat în terminalul DP WORLD iar la data de 9 mai 2024 și-a reconfigurat promisiunea în sensul că este dispus să plătească suma de 20.000 USD pentru acest container.

La datele de 8 și 9 mai 2024 a promis suma de 15.000 USD pentru fiecare din containerele aflate în terminalul SOCEP iar la data de 14 mai 2024 a promis câte 20.000 USD pentru containere și suma de 30.000 USD pentru un al patrulea container.

La data de 31 mai a dat și primii bani drept șpagă, suma de 20.000 USD în legătură îndeplinirea formalităților vamale pentru containerul unul dintre containere.

Comunicatul DNA

“Din informațiile obținute pe durata anchetei penale a rezultat că cetățeanul ucrainean KYIAN OLEKSII a făcut demersuri în Portul Constanța și Portul Agigea pentru a introduce în România (declarativ ca tranzit spre Ucraina) cantități foarte mari de îmbrăcăminte și încălțăminte ce aduc atingere dreptului de proprietate intelectuală al deținătorilor unor mărci de prestigiu.

Deși susnumitul părea interesat de aducerea în țară și a altor bunuri ilicite precum tutunul de narghilea (produs accizabil), cert în acest moment este doar faptul că acesta are în terminalul SOCEP din Portul Constanța și terminalul DP World din Portul Agigea 4 containere cu mărfuri contrafăcute.

Cunoscând faptul că în spațiul comunitar, inclusiv România, astfel de mărfuri sunt ilicite și vor fi confiscate în cazul depistării, cetățeanul ucrainean Kyian Oleksii s-a preocupat de găsirea unor persoane care au influență asupra funcționarilor vamali și îi pot asigura, contra unor sume de bani, introducerea pe teritoriul României a acestor bunuri.
Pentru două containere au fost deja efectuate formalitățile vamale dar, fiind date în consemn de către autorități, au făcut obiectul controlului fizic, în interior fiind găsită și reținută marfă contrafăcută în valoare de cca 3 milioane lei.
Acesta era motivul pentru care cetățeanul ucrainean se preocupă de găsirea unei persoane care să asigure colaborarea funcționarilor cu atribuții de control în porturile Constanța și Agigea și era dispus la oferirea unor sume uriașe drept mită.

La „masa negocierilor„

După ce anchetatorii au pregătit „terenul„ între străin și interlocutorii săi au început negocierile.

Astfel, între Kyian Oleksii și „partenerii de dialog„ au avut loc două întâlniri cu prilejul cărora au fost discutate detalii concrete despre ce sume pot fi remise în schimbul influențe asupra funcționarilor cu atribuții de control, astfel încât containerele cu marfă contrafăcută să fie controlate pur formal iar marfa să nu fie confiscată.

Acesta a promis sume distincte pentru fiecare container, în funcție de conținutul acestuia. Concret, pentru unul din containere (aflat în terminalul DP World din Portul Agigea) acesta a oferit 13 dolari USA pentru fiecare din cele 990 de cutii cu bunuri contrafăcute iar pentru alte containere (aflate în terminalul SOCEP din Portul Constanța) a oferit 50-60 USD pentru fiecare cutie.

Cetățeanul ucrainean este interesat în acest moment de 4 containere cu mărfuri contrafăcute (unul se află în terminalul DP World, sub jurisdicția Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud iar trei se află în terminalul SOCEP, sub jurisdicția Biroului Vamal de Frontieră Constanța). Pentru fiecare din acestea oferă sume diferite.

Astfel, străinul a întrebat dacă pentru toate containerele despre care au discutat este prețul de 20.000 dolari, iar interlocutorul său a răspuns că doar pentru cel despre care au vorbit prima dată.
În continuare Kyian Oleksii a încercat să negocieze un preț fix toate containerele, afirmând că nu este logic să se negocieze pentru fiecare container în parte și nici eficient pentru el întrucât trebuie, la rândul său, ”să vorbească mai departe”.

Kyian Oleksii a afirmat că suma de 20.000 dolari este prea mare și că el poate da aproximativ 13.000/14.000 dolari pentru un container, pentru că mai sunt și alte taxe pe care el trebuie să le achite.

Afaceristului i s-a transmis că mai puțin nu se poate, că acesta e prețul, iar altfel vama îi va controla containerul și îi va confisca marfa.

Kyian Oleksii a încercat să obțină o sumă mai mică decât 20.000 de dolari pe care să o remită, în cazul altor containere (cu marfă contrafăcută) pe care intenționează să le introducă pe teritoriul României, dar i s-a răspuns că banii se împart și că fiecare container are specificul lui, în funcție de marfă și respectiv cantitatea acesteia”.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei