În noaptea de sâmbătă spre duminică, cu puțin înainte de ora 3.00, populația din județele Constanța și Tulcea a fost avertizată, printr-un mesaj RO-Alert, cu privire la căderea unor obiecte din spațiul aerian, în urma unui atac al rușilor asupra Ucrainei, în apropierea graniței cu România.
- Publicitate -
Este pentru prima dată când un astfel de avertisment este trimis și către județul Constanța, până acum fiind alertate doar județele Tulcea, Brăila și Galați.
„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durata estimată, 90 de minute”, se preciza în mesajul RO-Alert.
După emiterea avertismentului, în intervalul orar 02:46 – 03:26 au fost înregistrate 85 de apeluri prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Dobrogea”.
Prin urmare, locuitorii din Constanța nu și-au păstrat calmul, ba din contră, s-au alarmat deoarece nu știau unde trebuie să se adăpostească și nici când va trece pericolul.
„În momentul în care se transmit mesaje RO-Alert de avertizare, după ce trece pericolul ar trebui să se trimită mesaje care să specifice că suntem în siguranță, altfel oamenii întră în panică. Ieri au sunat mulți la 112, iar eu am stat trează până dimineaţa după ce am primit mesajul, pentru că îmi era frică”, a spus Iuliana.
Și pe rețelele de socializare constănțenii au ridicat probleme după primirea mesajelor de avertizare. La postarea din data de 07 septembrie de pe pagina oficială a ISU Constanța, Dana a spus că s-a bucurat de un weekend liniștit, până când a primit sms-ul. Mai mult, ea a specificat că a sunat la Primăria Constanța pentru a afla unde poate găsi un adăpost civil la periferia orașului, iar angajatul instituției i-a sugerat să consulte site-ul oficial.
Unde ne adăpostim în caz de pericol
La nivelul județului Constanța sunt 135 de adăposturi civile. Municipiul este cel mai bine dotat, prezentând un total de 81 de adăposturi, pe străzile Ștefăniță Vodă, Verona, Cumpenei, I.G. Duca, București, Baba Novac, Stefan cel Mare, Orhideelor, Tulcei, Dobrilă Eugeniu, Dragoslavelor, Unirii, Petru Cercel, Dionisie cel Mic, Eliberării, Badea Cârțan, Magnoliei, Pescarilor, Traian, Brizei, Lirei, Zefirului, bulevardul Alexandru Lăpușneanu, Mamaia, Tomis, Aleea Garofiței, Hortensiei, Arcului, Egretei și Agarici Horia.
De asemenea, în Mangalia sunt 18 adăposturi de acest fel, în Techirghiol sunt 14, în Cernavodă sunt 11, iar la Valu lui Traian sunt patru.
Lista oficială cu adresele exacte ale adăposturilor de protecție civilă poate fi găsită pe site-ul IGSU.RO.
Acum rămâne de văzut câte dintre aceste adăposturi sunt funcționale, multe dintre ele devenind, cu trecerea timpului, depozite pentru murături și zacuscă.